Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνέντευξη με την κτηνίατρο Αλίκη Χατζηδάκη


Ποια είναι τα οφέλη της στείρωσης; Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το καλαζάρ; Η κτηνίατρος Αλίκη Χατζηδάκη απαντάει σε σημαντικά ερωτήματα.
Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης
Φωτογραφίες: Ιωάννα Καταραχιά


 Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την κτηνιατρική;

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή, γιατί δεν είχα πολλή επαφή με τα ζώα όταν ήμουν μικρή. Η κτηνιατρική όμως έχει πολλούς κλάδους, όπως ο τομέας των παραγωγικών ζώων, ο τομέας των ζώων συντροφιάς και τα τρόφιμα. Όταν εγώ το δήλωσα μου άρεσε ο τομέας των τροφίμων, δηλαδή είχα μια γνωστή που ασχολούνταν με το μέλι, με ελέγχους σε σφαγεία, σε εστιατόρια οπότε αυτό το κομμάτι μου άρεσε και το δήλωσα σαν επιλογή. Όταν πέρασα στη Θεσσαλονική, γνώρισα και το κομμάτι των ζώων συντροφιάς και είδα ότι μου άρεσε περισσότερο τελικά.


 Σου έχει τύχει κάποιο περιστατικό έκτακτης ανάγκης; 

Ναι αρκετές φορές. Δυστυχώς στο Ρέθυμνο δεν υπάρχει 24ωρη κλινική οπότε, βάζω το κινητό τηλέφωνο εάν χρειαστεί κάτι, σε κάποιες πόλεις στην Ελλάδα υπάρχει και λειτουργεί 24ωρη κλινική. Μερικές φορές μπορεί να είναι κάτι σημαντικό και επείγον, μερικές φορές ο κόσμος απλά ανησυχεί. Μου έχει τύχει να έρθω και στις 12 το βράδυ, και στις 2 το βράδυ.


Βλέπουμε πάντως και η κτηνιατρική να εξελίσσεται πολύ γρήγορα...

Βέβαια, συνέχεια γίνονται καινούργιες έρευνες, νέα φάρμακα, και για αυτόν τον λόγο γίνονται συνέδρια στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη και προσπαθούμε όσο μπορούμε να τα παρακολουθούμε και να μαθαίνουμε.

Ο κόσμος καμιά φορά είναι διστακτικός στο θέμα της στείρωσης. Ποια είναι τα οφέλη της;

Εμείς οι κτηνίατροι συστήνουμε συνέχεια στον κόσμο να στειρώνουν τα ζώα ακριβώς επειδή μόνο οφέλη υπάρχουν και τίποτα αρνητικό. Το πιο βασικό είναι ότι, εφόσον το ζωάκι δεν προορίζεται για αναπαραγωγή, προλαβαίνουμε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι ήδη δυσβάσταχτο και άμα δεν τα στειρώνουμε τα ζωάκια μας όλο και κάτι προκύπτει, ειδικά για τα αδέσποτα είναι πολύ σημαντικό. Πέρα από αυτό όμως, είναι και για λόγους υγείας πολύ σημαντική η στείρωση. Δηλαδή στα θηλυκά ζωάκια, προλαβαίνονται αρρώστιες που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον, όπως ο καρκίνος στις ωοθήκες, η πυομήτρα, ο καρκίνος των μαστών. Kαι στα αρσενικά προλαβαίνουμε θέματα συμπεριφοράς, π.χ. μπορεί ένας σκύλος να το σκάσει από το σπίτι για να ζευγαρώσει, αλλά και στα αρσενικά μπορεί να εμφανιστούν αρρώστιες, όπως προβλήματα με τον προστάτη. Η στείρωση είναι μια επέμβαση ρουτίνας και είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και αν γίνει νωρίς προλαβαίνουμε όλα αυτά που είπαμε.


Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το καλαζάρ;

Το καλαζάρ ή αλλιώς η λεϊσμανίαση είναι μάστιγα στη λεκάνη της Μεσογείου. Είναι ένα παράσιτο, το οποίο μεταδίδεται από τη μολυσμένη σκνίπα και τσιμπάει τα σκυλιά, με αποτέλεσμα να νοσούν. Η αρρώστια αυτή δυστυχώς δεν έχει θεραπεία, είναι πάρα πολύ σοβαρή, βλέπουμε το ζώο μας σιγά-σιγά να χάνεται. Υπάρχουν κάποιες θεραπείες οι οποίες φυσικά είναι πανάκριβες, αλλά το ζώο μας ποτέ δεν απαλλάσσεται οριστικά και τελικά το χάνουμε κάποια στιγμή. Για αυτό τον λόγο προσπαθούμε να ενημερώνουμε τους ιδιοκτήτες σκύλων, να γίνει πρόληψη έτσι ώστε να μην  τσιμπήσει το ζώο μας η μολυσμένη σκνίπα. Υπάρχουν περιλαίμια αντιπαρασιτικά και οι αμπούλες. Έχουν αναπτυχθεί και εμβόλια γιατί κανένα μέσο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, έτσι ώστε ακόμα και αν τσιμπηθεί να μπορέσει ο οργανισμός να ανταποκριθεί ανοσολογικά και να μην νοσήσει. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ακόμα και αν ο σκύλος μας νοσήσει τελικά από το καλαζάρ, δεν μπορεί αυτό να το μεταδώσει σε άνθρωπο αλλά ούτε και σε άλλο ζώο, μεταδίδεται μόνο από το τσίμπημα της μολυσμένης σκνίπας.

Εάν μια γάτα ή ένας σκύλος φάει φόλα, υπάρχει περίπτωση να σωθεί;

Είναι πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση αυτή και εξαρτάται από το είδος της φόλας και από την ποσότητα που θα φάει το ζώο, ακόμα και από το πόσο μεγαλόσωμο είναι ένα ζώο. Δηλαδή, εάν ένα μεγαλόσωμο ζώο φάει μια μικρή ποσότητα φόλας, μπορεί να μην πάθει και τίποτα. Παίζει ρόλο και το πόσο γρήγορα θα αντιδράσουμε, αλλά δυστυχώς συνήθως τα ζώα δεν επιβιώνουν γιατί μέχρι ο ιδιοκτήτης να το συνειδητοποιήσει το ζωάκι έχει ήδη συμπτώματα και μέχρι να βρει κάποιον συνάδελφο, πολλές φορές δεν προλαβαίνουμε. Είναι πολύ σημαντική και η εκπαίδευση του ιδιοκτήτη, δηλαδή να πηγαίνουμε βόλτα με τον σκύλο μας στο λουρί και να τον παρακολουθούμε σε περίπτωση που φάει κάτι να το βγάλουμε κατευθείαν από το στόμα του. Υπάρχει επίσης και τρόπος να του προκαλέσουμε εμετό έτσι ώστε να βγάλει άμεσα το δηλητήριο να μπει στο αίμα και να προκαλέσει συμπτώματα. Ακόμη, υπάρχουν και κάποια αντίδοτα, που μπορεί ο ιδιοκτήτης να έχει στο σπίτι του έτσι ώστε να αντιδράσει άμεσα αν δεν προλάβει να βρει κάποιον συνάδελφο, όμως αυτό γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο έτσι ώστε να έχει τις κατάλληλες οδηγίες. Υπάρχουν διάφορες φόλες, οπότε πρέπει ο ιδιοκτήτης να μπορεί να κρίνει αν είναι να πράξει μόνος του, οπότε συνήθως αυτό που γίνεται από εμάς είναι η ενημέρωση για το τι επιλογές υπάρχουν, τι συμπτώματα υπάρχουν και πώς θα τα αναγνωρίζει. Φυσικά όμως το καλύτερο είναι να ψάξει πρώτα  για κτηνίατρο.

Σε ποιες περιπτώσεις ένας κτηνίατρος θα προβεί σε ευθανασία;

Όταν υπάρχει μια ανίατη αρρώστια και το ζωάκι δεν έχει πια ποιότητα ζωής, πρέπει να προβούμε σε μια τέτοια ενέργεια. Αυτός είναι ένας βασικός κανόνας. Για μένα για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να υπάρξει σωστή διάγνωση, πρέπει να ξέρουμε ότι δεν υπάρχει θεραπεία και εφόσον το ζωάκι βασανίζεται θα είναι μια λύτρωση για εκείνο.

Έχεις περιθάλψει αδέσποτο ζώο;

Ναι φυσικά, υπάρχουν ευτυχώς και φιλοζωικά σωματεία τα οποία φιλοξενούν αδέσποτα ζώα. Παρατηρώ ότι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων με τα χρόνια αυξάνεται, πολλοί ιδιώτες βρίσκουν ένα ζωάκι και το φέρουν εδώ. Το πρώτο που κάνουμε είναι να δούμε εάν έχει τσιπάκι, εάν ανήκει σε κάποιον, και εάν δεν υπάρχει τσιπάκι τότε γίνεται δημοσίευση αγγελίας με φωτογραφία. Γενικά πάντως και τα φιλοζωικά σωματεία είναι αρκετά ενεργά στο Ρέθυμνο.


Πιστεύεις ότι εάν κάποιος δεν αγαπάει τα ζώα μπορεί να γίνει κτηνίατρος;

Όχι, με τίποτα. Βέβαια είναι πολύπλευρο αυτό που λες, δηλαδή δεν έχει να κάνει μόνο με την αγάπη, αλλά πρέπει να μην σιχαίνεσαι να τα αγγίζεις, να μην τα φοβάσαι, να είσαι δυνατός γιατί πολλές φορές υποφέρουν, βιώνουν δύσκολες καταστάσεις. Επίσης, εάν τα αγαπάς υπερβολικά ίσως να μην μπορέσεις να αντέξεις, πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία. Υπάρχουν συνάδελφοι που μπήκαν στη σχολή και συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν να το κάνουν γιατί τα αγαπάνε πάρα πολύ, υπάρχουν συνάδελφοι που δεν μπορούσαν να διαχειριστούν την ευθανασία, οπότε σταμάτησαν.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις κάποιου που θα αποφασίσει να υιοθετήσει ένα ζώο;

Αρχικά πρέπει να είναι μια ώριμη απόφαση, δεν είναι ένα δωράκι που το πήρε και αν το βαρεθεί το ξεχνάει, το παρατάει. Είναι μια ζωή που θα την έχει αρκετά χρόνια, επομένως οφείλει να γνωρίζει ο άνθρωπος αυτός ότι το ζωάκι αυτό έχει ανάγκες. Τα βασικά, να έχει τροφή, νερό, ένα κατάλυμα μέσα στο σπίτι ή αν βρίσκεται έξω, να υπάρχει κάποιο σπιτάκι που να τον προστατεύει από τα καιρικά φαινόμενα. Οφείλει να το πηγαίνει βόλτα εάν είναι σκύλος, 2-3 φορές την ημέρα και να μαζεύει τα περιττώματά του φυσικά από τον δρόμο. Ακόμη πρέπει να επισκεφθεί κάποιον κτηνίατρο και να κάνει τα απαραίτητα εμβόλια, να του βάλει τσιπάκι έτσι ώστε αν χαθεί να ξέρουμε σε ποιον ανήκει.



Ακολούθησε το blog μας:
Facebook: @Δημοσιογραφική αναταραχή
Instagram: @dimosiografiki_anataraxi








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιάννης Μπαγουράκης: «Όταν ανεβαίνεις πάνω στο ring, να δίνεις την ψυχή σου για εσένα και την ομάδα σου»

Γνωρίστε τον Γιάννη, αθλητή της πολεμικής τέχνης Muay Thai! Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης     Τι είναι το Muay Thai; Το Μuay Thai είναι παραδοσιακή πολεμική τέχνη της Ταϊλάνδης, για εμένα είναι και ένα είδος χορού. Είναι η τέχνη των 8 άκρων συνδυάζει χτυπήματα με τους αγκώνες,με τα χέρια, με τα γόνατα,λακτίσματα σε όρθια στάση. Απαιτεί πολλή πειθαρχία,αλληλοσεβασμό και αυτοσεβασμό και όταν ανεβαίνεις πάνω στο ring,να δίνεις την ψυχή σου για εσένα και την ομάδα σου. Φυσικά και για τους θεατές με απόλυτο σεβασμό στον αντίπαλό σου και στο δάσκαλό σου. Είσαι στη σχολή του Ηλία Λάμπρου, τη White Tiger Muay Thai Camp. Πώς είναι η προπόνηση εκεί; Όσο καιρό ασχολούμαι με το άθλημα, είμαι στη σχολή White Tiger Muay Thai Camp με τον Δάσκαλο Ηλία Λάμπρου και μπορώ να πω ότι τα παιδιά που γνώρισα εκεί είναι για εμένα κάτι παραπάνω από οικογένεια. Ο Δάσκαλος για εμένα είναι μέντορας, φίλος στα δύσκολα και στα εύκολα κάτι το οποίο ισχύει κ

Συνέντευξη με την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Μάρω Γιαννάκη

Τι είναι η κατάθλιψη; Yπάρχει ταμπού στις μέρες μας, στο να ζητάει βοήθεια κάποιος από ειδικό για θέματα ψυχικής υγείας; Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Μάρω Γιαννάκη μιλάει για πράγματα που θέλεις να ξέρεις. Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης Φωτογραφία: Ελένη Ψυχή Τι είναι ο ψυχολόγος και τι ο ψυχοθεραπευτής; Οι σπουδές του ψυχολόγου διαρκούν 4 έτη. Μόλις κάποιος τελειώσει τη σχολή του ψυχολόγου,μπορεί να έχει πάνω του το πτυχίο του ψυχολόγου,αλλά οι σπουδές του κατά βάση έγκειται στην μελέτη της συμπεριφοράς και της εγκεφαλικής συμπεριφοράς. Άρα συνδυάζει τα δεδομένα και της εγκεφαλικής λειτουργίας και της επίδρασης που έχουν αυτά πάνω στη συμπεριφορά. Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι,το δεύτερο κομμάτι έγκειται στους περιβαλλοντικούς παράγοντες,δηλαδή πώς επηρεάζει το περιβάλλον τη συμπεριφορά ενός ατόμου. Επίσης μελετάει αυτά τα αποτελέσματα και τα εκθέτει χρόνο με τον χρόνο είτε από έρευνες είτε από συλλογή δεδομένων και φτιάχνει ένα αποτέλεσμα,μια έρευνα. Μετά από α

Ελβίνα Μποτονάκη: «Για μένα το θέατρο είναι ζωή, είναι μαγεία»

Γνωρίστε την Ελβίνα Μποτονάκη, μια γυναίκα που αγωνίζεται, ελπίζει, ονειρεύεται. Ηθοποιός, δασκάλα θεατρικής αγωγής σε παιδιά,σκηνοθέτης και συγγραφέας θεάτρου. Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη σε παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης,όπως «Τερέζα Ρακέν» του Emil Zola, «Δέρμα στις φλόγες» του Guillem Clua,αλλά και σε άλλες. Έχει πάρει μέρος στη θεατρική παράσταση «Το Μπαμ»του Νικόλα Ανδρουλάκη. Το 2015 αποφασίζει να ιδρύσει τη θεατρική ομάδα Vagabond, να γράψει και να σκηνοθετήσει τη θεατρική παράσταση «Βασιλικώ Καρπώ» και το 2016 να γράψει και να σκηνοθετήσει το νικητήριο θεατρικό έργο σε διαγωνισμό πρωτότυπου θεατρικού έργου «SocialLies2078» στην Αθήνα. Και φυσικά,μας μίλησε για την πρώτη ταινία μικρού μήκους που έγραψε και σκηνοθέτησε τον Αύγουστο του 2016,την «Έρφοι», η οποία προκρίθηκε στο 40ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ ταινιών Δράμας. Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης Φωτογραφίες: Εύα Κρίκη Μπορείς να σκηνοθετήσεις,μπορείς να γράψεις,μπορείς να παίξεις,μπορείς να διδάξεις.Τ