Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η άνοδος μιας εγκληματικής οργάνωσης

Γράφει ο Γιώργος Α. Παπαδάκης




Σκοπός του άρθρου δεν είναι να μιλήσω για πράγματα που δεν έχουν ειπωθεί. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι δημοσιογράφοι, πολιτικοί αναλυτές, συγγραφείς, οι οποίοι έχουν μιλήσει διεξοδικά για το φαινόμενο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Παρ'όλα αυτά, εγώ επειδή πιστεύω ότι κάποια πράγματα είναι καλό να λέγονται ξανά και από διαφορετικά άτομα, και επειδή πιστεύω ότι ο Λόγος είναι όπλο που είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται όσο ακόμα επιτρέπεται, θεώρησα ανάγκη να μιλήσω για την σχέση που έχει η άνοδος της Χρυσής Αυγής με την εκπαίδευση στο σχολείο αλλά και με κάποιες καταστάσεις που θα αναφέρω παρακάτω.
   Είναι γεγονός ότι επηρεάζονται αρκετά οι νεαρές ηλικίες από την Χρυσή Αυγή αν σκεφτεί κανείς ότι στο σχολείο δεν λέγονται πολλά πράγματα που θα έπρεπε να λέγονται, και σε αυτό προφανώς ευθύνη έχει το Υπουργείο Παιδείας και όχι μόνο. Τη δεκαετιά του '80 έβγαιναν πολλοί διανοούμενοι και μίλαγαν για έναν πόλεμο που γίνεται κατά του ελληνισμού, έλεγαν πως θα εξαφανιστεί ο ελληνισμός εάν δεν προσέξουμε κάποια πράγματα. Στη πραγματικότητα ο λόγος που γίνονταν τέτοιες δηλώσεις ήταν ο βαθύτατος ρατσισμός. Γενικότερα, εδώ και πολλά χρόνια, προωθείται από τα Μ.Μ.Ε. αλλά και από πολλούς διανοούμενους ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι ανώτερος από του υπόλοιπους οι οποίοι -σύμφωνα με αυτούς- είναι κατώτεροι, ανάξιοι και απολίτιστοι. Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε μια κρίση εθνικής ταυτότητας. Πολλοί έλεγαν ότι όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κάτι να δείξουν, ότι έχουν καταφέρει πράγματα, και σκεπτόμενοι τι μπορούν να πουν για την Ελλάδα βρήκαν την λύση προβάλλοντας την κλασική αρχαιότητα. Και έτσι προωθούνταν μια κινδυνολογία έτσι ώστε να μην υπάρξει εξέλιξη στις σχολικές γνώσεις και για να  μην σταματήσουν να μιλάνε στα παιδιά για το «εθνικό μεγαλείο» της χώρας, την πολιτισμική «καθαρότητα», την εθνικότητα ανάλογα με το DNA κτλ.

  Θα μπορούσα να επεκταθώ περισσότερο σε αυτά, αλλά θα ήθελα σε αυτό το σημείο να μιλήσω και για άλλα που σε συνδυασμό με όσα ανέφερα παραπάνω, συνετέλεσαν στην άνοδο της Χρυσής Αυγής. Αρχικά, αυτό που είχε πει ο Μιχαλολιάκος:«Αυτά τα χέρια μπορεί καμιά φορά να χαιρετάνε έτσι, αλλά είναι καθαρά, δεν έχουν κλέψει», είχε μπει, και σίγουρα συνεχίζει να υπάρχει, στα μυαλά πολλών ψηφοφόρων του. Δηλαδή, δεν τους ένοιαζαν ότι χαιρετάει ναζιστικά αλλά ότι τουλάχιστον αυτός δεν είχε κλέψει. Η Χρυσή Αυγή είχε την τάση ανέκαθεν να «πουλάει» έναν αντισυστημισμό  και δυστυχώς πολλοί πίστεψαν σε αυτό. Την περίοδο 2010-2012 το πολιτικό σύστημα της χώρας ήταν υπό αμφισβήτηση αν σκεφτεί κανείς τα οικονομικά σκάνδαλα που έβγαιναν συνέχεια στη δημοσιότητα και στα οποία μπλεγμένοι ήταν πολιτικοί.
  Ένα άλλο θέμα από το οποίο «πιάστηκε» η οργάνωση ήταν η μαζική μετανάστευση. Το 1992 ήταν η χρονιά που ξέσπασε το εθνικιστικό και ξενοφοβικό κλίμα στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στην Αλβανία. Η κατάρρευση του καθεστώτος στην Αλβανία είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική μετανάστευση πολλών ανθρώπων. Το θέμα είναι ότι ανάμεσα στους ανθρώπους που ερχόντουσαν κυνηγώντας ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τις οικογένειές τους, ήρθαν και πολλοί εγκληματίες που βγήκαν από τις φυλακές. Οπότε, όταν άρχισαν να συμβαίνουν διάφορα περιστατικά ο ελληνικός λαός άρχισε να αισθάνεται ένα αίσθημα φόβου και ανασφάλειας, κάτι στο οποίο φυσικά βοήθησαν και τα Μ.Μ.Ε. τα οποία όταν έκανε έγκλημα έλληνας έγραφαν «Ο δράστης συνελήφθη από την αστυνομία μετά από λίγες ώρες», ενώ όταν το έκανε μετανάστης έγραφαν:«O αλλοδαπός δράστης συνελήφθη...». Και προφανώς έπαιζε παντού όταν ο εγκληματίας ήταν μετανάστης. Σε ραδιόφωνα, πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες, σε κεντρικά δελτία ειδήσεων, όταν ο εγκληματίας ήταν μετανάστης ήταν πρώτο θέμα. Άρα και τα τελευταία χρόνια, με την ίδια λογική πάνε με τους πρόσφυγες. Για αυτό και βλέπουμε σε περιοχές που έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες, αυξημένα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Βλέπαμε επομένως Χρυσαυγίτες να πηγαίνουν σε εκπομπές στην τηλεόραση ή σε ραδιόφωνα και να λένε πράγματα τύπου «Έρχονται οι ξένοι και αλλοιώνουν τον πολιτισμό μας», «Είναι επικίνδυνοι».
 Σίγουρα μπορεί κάποιος να βρει και άλλα αίτια τα οποία βοήθησαν την Χρυσή Αυγή να πάρει δύναμη, εγώ απλώς έθεσα μερικά από αυτά εδώ. Εμένα προσωπικά με προβληματίζει αρκετά το γεγονός ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία έχει υποφέρει από τον ναζισμό και τον φασισμό γενικότερα, κυκλοφορεί ελεύθερο ένα νεοναζιστικό κόμμα. Πιστεύω στη σωστή ενημέρωση και πιστεύω ότι σε συνδυασμό με την δίκη, η οποία συνεχίζεται ακόμη από το 2015 και που ελπίζω ότι θα καταδικάσει την οργάνωση, ίσως καταφέρουμε να απαλλαγούμε μια και καλή ως κοινωνία από αυτούς.


Ακολούθησε τον Γιώργο:
Facebook: @Jorge Papadakis 
Instagram: @jorge_papadakis

Ακολούθησε τo blog μας:
Facebook: @Δημοσιογραφική αναταραχή
Instagram: @dimosiografiki_anataraxi

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιάννης Μπαγουράκης: «Όταν ανεβαίνεις πάνω στο ring, να δίνεις την ψυχή σου για εσένα και την ομάδα σου»

Γνωρίστε τον Γιάννη, αθλητή της πολεμικής τέχνης Muay Thai! Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης     Τι είναι το Muay Thai; Το Μuay Thai είναι παραδοσιακή πολεμική τέχνη της Ταϊλάνδης, για εμένα είναι και ένα είδος χορού. Είναι η τέχνη των 8 άκρων συνδυάζει χτυπήματα με τους αγκώνες,με τα χέρια, με τα γόνατα,λακτίσματα σε όρθια στάση. Απαιτεί πολλή πειθαρχία,αλληλοσεβασμό και αυτοσεβασμό και όταν ανεβαίνεις πάνω στο ring,να δίνεις την ψυχή σου για εσένα και την ομάδα σου. Φυσικά και για τους θεατές με απόλυτο σεβασμό στον αντίπαλό σου και στο δάσκαλό σου. Είσαι στη σχολή του Ηλία Λάμπρου, τη White Tiger Muay Thai Camp. Πώς είναι η προπόνηση εκεί; Όσο καιρό ασχολούμαι με το άθλημα, είμαι στη σχολή White Tiger Muay Thai Camp με τον Δάσκαλο Ηλία Λάμπρου και μπορώ να πω ότι τα παιδιά που γνώρισα εκεί είναι για εμένα κάτι παραπάνω από οικογένεια. Ο Δάσκαλος για εμένα είναι μέντορας, φίλος στα δύσκολα και στα εύκολα κάτι το οποίο ισχύει κ

Συνέντευξη με την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Μάρω Γιαννάκη

Τι είναι η κατάθλιψη; Yπάρχει ταμπού στις μέρες μας, στο να ζητάει βοήθεια κάποιος από ειδικό για θέματα ψυχικής υγείας; Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Μάρω Γιαννάκη μιλάει για πράγματα που θέλεις να ξέρεις. Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης Φωτογραφία: Ελένη Ψυχή Τι είναι ο ψυχολόγος και τι ο ψυχοθεραπευτής; Οι σπουδές του ψυχολόγου διαρκούν 4 έτη. Μόλις κάποιος τελειώσει τη σχολή του ψυχολόγου,μπορεί να έχει πάνω του το πτυχίο του ψυχολόγου,αλλά οι σπουδές του κατά βάση έγκειται στην μελέτη της συμπεριφοράς και της εγκεφαλικής συμπεριφοράς. Άρα συνδυάζει τα δεδομένα και της εγκεφαλικής λειτουργίας και της επίδρασης που έχουν αυτά πάνω στη συμπεριφορά. Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι,το δεύτερο κομμάτι έγκειται στους περιβαλλοντικούς παράγοντες,δηλαδή πώς επηρεάζει το περιβάλλον τη συμπεριφορά ενός ατόμου. Επίσης μελετάει αυτά τα αποτελέσματα και τα εκθέτει χρόνο με τον χρόνο είτε από έρευνες είτε από συλλογή δεδομένων και φτιάχνει ένα αποτέλεσμα,μια έρευνα. Μετά από α

Ελβίνα Μποτονάκη: «Για μένα το θέατρο είναι ζωή, είναι μαγεία»

Γνωρίστε την Ελβίνα Μποτονάκη, μια γυναίκα που αγωνίζεται, ελπίζει, ονειρεύεται. Ηθοποιός, δασκάλα θεατρικής αγωγής σε παιδιά,σκηνοθέτης και συγγραφέας θεάτρου. Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη σε παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης,όπως «Τερέζα Ρακέν» του Emil Zola, «Δέρμα στις φλόγες» του Guillem Clua,αλλά και σε άλλες. Έχει πάρει μέρος στη θεατρική παράσταση «Το Μπαμ»του Νικόλα Ανδρουλάκη. Το 2015 αποφασίζει να ιδρύσει τη θεατρική ομάδα Vagabond, να γράψει και να σκηνοθετήσει τη θεατρική παράσταση «Βασιλικώ Καρπώ» και το 2016 να γράψει και να σκηνοθετήσει το νικητήριο θεατρικό έργο σε διαγωνισμό πρωτότυπου θεατρικού έργου «SocialLies2078» στην Αθήνα. Και φυσικά,μας μίλησε για την πρώτη ταινία μικρού μήκους που έγραψε και σκηνοθέτησε τον Αύγουστο του 2016,την «Έρφοι», η οποία προκρίθηκε στο 40ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ ταινιών Δράμας. Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης Φωτογραφίες: Εύα Κρίκη Μπορείς να σκηνοθετήσεις,μπορείς να γράψεις,μπορείς να παίξεις,μπορείς να διδάξεις.Τ