Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δύο καλλιτέχνες που θέλεις να γνωρίσεις

Ο Mr.Collage & η Mantique,ή κατά κόσμον ο Δημήτρης & η Μαρία,είναι δύο καλλιτέχνες που κάνουν στο χώρο της μουσικής κάτι υπέροχο και πολύ ξεχωριστό. Μέσα από τη συζήτηση που είχαμε καταλάβαμε ότι πρόκειται να μας απασχολήσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα και... σίγουρα θα πάμε στην επόμενη live εμφάνιση!

Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Α. Παπαδάκης
Φωτογραφίες: Εύα Κρίκη
                                        
Γιατί μουσική και όχι κάτι άλλο; Τι είναι αυτό που σας γοητεύει με αυτή την τέχνη;

Μantique: Είναι τυχαίο πραγματικά. Το οικογενειακό περιβάλλον τουλάχιστον για εμένα,ήταν καθοριστικό στο να ασχοληθώ με τη μουσική. Θεωρώ ότι ο κόσμος μπορεί να καταλάβει τη μουσική χωρίς απαραίτητα να έχει μουσικές γνώσεις,ενώ με τις άλλες τέχνες είναι πιο δύσκολο κάποιος να καταλάβει τι θέλει να δείξει ο καλλιτέχνης. Για αυτό και κατά κάποιο τρόπο θεωρούμε τη μουσική ένα είδος γλώσσας,μπορεί να σου προκαλέσει συγκίνηση χωρίς να καταλαβαίνεις πάντα τι λέει.

Mr.Collage: Έχει μια αμεσότητα η μουσική σε σχέση με τις υπόλοιπες τέχνες. Εγώ ενδιαφέρθηκα αρχικά για το τεχνολογικό κομμάτι πίσω από τη μουσική,για τον ήχο ως φαινόμενο,για αυτό και σπούδασα μουσική τεχνολογία. Στη συνέχεια και με αυτό το project ήρθαν οι νότες.

Είστε αυστηροί με τη δουλειά σας;


Mr.Collage: Είμαστε αρκετά,έχει συμβεί ας πούμε να φτιάξουμε τραγούδια που μετά από λίγο καιρό που τα άκουγα εμένα δεν μου άρεσαν. Αλλά έχει συμβεί να ακούω και κάτι που φτιάξαμε πριν δύο χρόνια και να μου αρέσει ακόμα,νιώθω ακόμα ότι είναι τέλειο,ότι με συγκινεί. Βασικά αυτό είναι που θέλουμε να πετύχουμε,να φτιάξουμε τραγούδια που μετά από πολύ καιρό θα τα ακούμε και θα μας αρέσουν. Προσωπικά πιέζω πολλές φορές τον εαυτό μου στην αυστηρότητα. Προσπαθώ να βλέπω τη μουσική μας συγκριτικά με μουσικές σκηνές εκτός της πόλης και της χώρας μας ακόμα. Η ζωή στην επαρχία μπορεί να σε κάνει να επαναπαύεσαι.

Μantique: Ναι,θεωρώ ότι η αυστηρότητα έρχεται με τον χρόνο. Ξεκινήσαμε λιγότερο αυστηροί και σήμερα είμαστε πιο αυστηροί. Εγώ θα ήθελα να γίνουμε ακόμα πιο αυστηροί.

Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να συνεχίσετε να κάνετε μουσική;

Mantique: Άπειρες φορές τα βράδια σκέφτομαι ότι πρέπει να αλλάξω δουλειά,να ασχοληθώ με κάτι πιο εύκολο και σίγουρο.Το επάγγελμά μας είναι πάρα πολύ δύσκολο από πάρα πολλές μεριές και ουκ ολίγες φορές το σκέφτεσαι,αλλά δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να συμβεί αυτό.

Mr.Collage: Η Μαρία ζει αποκλειστικά από αυτό,πολλά χρόνια. Εγώ ασχολούμαι γύρω από αυτό κάνοντας ηχοληψία,ηχογράφηση,live,Dj σε κάποιο μαγαζί. Όσο σημαντική είναι η ύπαρξή μας, άλλο τόσο σημαντικό είναι να της γράψουμε ένα soundtrack.

Eίπατε γιατί διαλέξατε μουσική και όχι κάτι άλλο.Παρ'όλα αυτά θα μπορούσατε ίσως στο μέλλον να ασχοληθείτε και με κάποια άλλη τέχνη,π.χ. Θέατρο;

Μantique: Σαφέστατα,και το θέατρο ειδικά,μιας και το ανέφερες,είναι κάτι πολύ κοντά σε αυτό που κάνουμε. Εμένα ειδικά με βοήθησε αρκετά σαν περφόρμερ το γεγονός ότι ασχολήθηκα λίγο με το τι κάνει και ο ηθοποιός. Ίσως και να είναι πιο δύσκολη η τέχνη του ηθοποιού από ό,τι είναι η δική μας.

Mr.Collage: Το θέατρο μου φαίνεται από τις δυσκολότερες τέχνες. Ίσως κάποια στιγμή να ασχοληθούμε ατομικά ή σαν ομάδα και με κάτι άλλο,προς το παρόν όμως αυτό που θέλουμε να δείξουμε προς τα έξω είναι η μουσική μας.

Πείτε μας για το είδος της μουσικής που επιλέξατε.

Μantique: Νομίζω ο υπέρτατος στόχος του καλλιτέχνη,είναι να γεννάει κάτι. Άρχισα να γράφω τέλη δημοτικού δικά μου τραγούδια στα ελληνικά. Με σπουδές στην κλασική,ο Μπαχ ας πούμε ήταν ένας μεγάλος σταθμός για εμένα. Στη συνέχεια οι Zeppelin,οι Massive Attack,η Blues και η Soul μουσική,το ρεμπέτικο και η βυζαντινή μουσική. Δανειζόμαστε στοιχεία από πολλά είδη μουσικής και σε συνδυασμό με την τεχνολογία κάνουμε ένα κολάζ. Αυτό στην ουσία προσπαθούμε να εξελίξουμε.

Mr.Collage: Είναι και αυτή η τεχνική του Hip-Hop γύρω από την οποία κινούμαστε με τα δείγματα και τις ηχογραφήσεις. Και η Μαρία,στην ουσία,πήρε δείγματα από τις επιρροές της και βγήκε αυτό το αποτέλεσμα. Εγώ ήθελα να φτιάξω κάτι το οποίο να μπαίνει στην playlist μου και να παρακολουθώ τον κόσμο για να δω αν κουνιέται με αυτό.Αυτό θέλω να πετύχω.


Πόσο καιρό ζείτε στο Ρέθυμνο και πώς είναι η ζωή εδώ;

Μantique: Εγώ ήρθα στο Ρέθυμνο το 2000 και έφυγα το 2007.Γύρισα πριν 3 χρόνια και η αλήθεια είναι ότι αγαπάω το Ρέθυμνο,αν και είναι λίγο πρόκληση,γιατί δεν ξέρεις τι μπορεί να σου φέρει κάθε φορά βλέπεις και κάτι καινούργιο..

Mr.Collage: Εγώ ήρθα το 2005 στο Ρέθυμνο,αλλά και εγώ δεν ήμουν πάντα εδώ. Είχα λείψει για ένα διάστημα στο στρατό,είχα πάει και για ένα χρόνο στην Αγγλία. Αλλά μετά πάλι εδώ γύρισα. Η Μαρία αγαπάει λίγο περισσότερο το Ρέθυμνο,εγώ προσπαθώ να φύγω να σου πω την αλήθεια. Είναι κάπως εύκολο να ζεις εδώ κάτι το οποίο ούτε επιδοκιμάζω ούτε το αντίθετο όμως.


Τι σας αρέσει να κάνετε στην καθημερινότητά σας,εκτός από μουσική; 

Μantique:Τον λίγο χρόνο που αφήνει η μουσική στην καθημερινότητα τον περνάω στο σπίτι με τον κήπο και ίσως κάποια σειρά ή ταινία.

Mr.Collage: Πάνω-κάτω τα ίδια και εγώ,αν και δεν υπάρχει και πολύ ελεύθερος χρόνος.Δηλαδή αφιερώνω πολύ χρόνο στη μουσική είτε στη δική μας είτε σε ηχογραφήσεις άλλων.


Τι να περιμένουμε από εσάς στο επόμενο χρονικό διάστημα;

Mr.Collage: Θα ανέβει άμεσα ένα βίντεο από το live στο Rethpresent Festival,το οποίο στην ουσία δείχνει και το ένα από τα 10 κομμάτια που ετοιμάσαμε με τη Μαρία. Ο τίτλος του είναι ''TheGameWePlay'' και τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου θα κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και σε μορφή cd.Οργανώνουμε live εμφανίσεις από την άνοιξη και μετά καθώς και την παραγωγή ενός ακόμα βίντεο.Το επόμενο κανονισμένο live μας είναι 8 Φεβρουαρίου στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη,εδώ στο Ρέθυμνο.

       
Ακολούθησε τo blog μας:
Facebook: @Δημοσιογραφική αναταραχή
Instagram: @dimosiografiki_anataraxi

            




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιάννης Μπαγουράκης: «Όταν ανεβαίνεις πάνω στο ring, να δίνεις την ψυχή σου για εσένα και την ομάδα σου»

Γνωρίστε τον Γιάννη, αθλητή της πολεμικής τέχνης Muay Thai! Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης     Τι είναι το Muay Thai; Το Μuay Thai είναι παραδοσιακή πολεμική τέχνη της Ταϊλάνδης, για εμένα είναι και ένα είδος χορού. Είναι η τέχνη των 8 άκρων συνδυάζει χτυπήματα με τους αγκώνες,με τα χέρια, με τα γόνατα,λακτίσματα σε όρθια στάση. Απαιτεί πολλή πειθαρχία,αλληλοσεβασμό και αυτοσεβασμό και όταν ανεβαίνεις πάνω στο ring,να δίνεις την ψυχή σου για εσένα και την ομάδα σου. Φυσικά και για τους θεατές με απόλυτο σεβασμό στον αντίπαλό σου και στο δάσκαλό σου. Είσαι στη σχολή του Ηλία Λάμπρου, τη White Tiger Muay Thai Camp. Πώς είναι η προπόνηση εκεί; Όσο καιρό ασχολούμαι με το άθλημα, είμαι στη σχολή White Tiger Muay Thai Camp με τον Δάσκαλο Ηλία Λάμπρου και μπορώ να πω ότι τα παιδιά που γνώρισα εκεί είναι για εμένα κάτι παραπάνω από οικογένεια. Ο Δάσκαλος για εμένα είναι μέντορας, φίλος στα δύσκολα και στα εύκολα κάτι το οποίο ισχύει κ

Συνέντευξη με την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Μάρω Γιαννάκη

Τι είναι η κατάθλιψη; Yπάρχει ταμπού στις μέρες μας, στο να ζητάει βοήθεια κάποιος από ειδικό για θέματα ψυχικής υγείας; Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Μάρω Γιαννάκη μιλάει για πράγματα που θέλεις να ξέρεις. Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης Φωτογραφία: Ελένη Ψυχή Τι είναι ο ψυχολόγος και τι ο ψυχοθεραπευτής; Οι σπουδές του ψυχολόγου διαρκούν 4 έτη. Μόλις κάποιος τελειώσει τη σχολή του ψυχολόγου,μπορεί να έχει πάνω του το πτυχίο του ψυχολόγου,αλλά οι σπουδές του κατά βάση έγκειται στην μελέτη της συμπεριφοράς και της εγκεφαλικής συμπεριφοράς. Άρα συνδυάζει τα δεδομένα και της εγκεφαλικής λειτουργίας και της επίδρασης που έχουν αυτά πάνω στη συμπεριφορά. Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι,το δεύτερο κομμάτι έγκειται στους περιβαλλοντικούς παράγοντες,δηλαδή πώς επηρεάζει το περιβάλλον τη συμπεριφορά ενός ατόμου. Επίσης μελετάει αυτά τα αποτελέσματα και τα εκθέτει χρόνο με τον χρόνο είτε από έρευνες είτε από συλλογή δεδομένων και φτιάχνει ένα αποτέλεσμα,μια έρευνα. Μετά από α

Ελβίνα Μποτονάκη: «Για μένα το θέατρο είναι ζωή, είναι μαγεία»

Γνωρίστε την Ελβίνα Μποτονάκη, μια γυναίκα που αγωνίζεται, ελπίζει, ονειρεύεται. Ηθοποιός, δασκάλα θεατρικής αγωγής σε παιδιά,σκηνοθέτης και συγγραφέας θεάτρου. Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη σε παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης,όπως «Τερέζα Ρακέν» του Emil Zola, «Δέρμα στις φλόγες» του Guillem Clua,αλλά και σε άλλες. Έχει πάρει μέρος στη θεατρική παράσταση «Το Μπαμ»του Νικόλα Ανδρουλάκη. Το 2015 αποφασίζει να ιδρύσει τη θεατρική ομάδα Vagabond, να γράψει και να σκηνοθετήσει τη θεατρική παράσταση «Βασιλικώ Καρπώ» και το 2016 να γράψει και να σκηνοθετήσει το νικητήριο θεατρικό έργο σε διαγωνισμό πρωτότυπου θεατρικού έργου «SocialLies2078» στην Αθήνα. Και φυσικά,μας μίλησε για την πρώτη ταινία μικρού μήκους που έγραψε και σκηνοθέτησε τον Αύγουστο του 2016,την «Έρφοι», η οποία προκρίθηκε στο 40ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ ταινιών Δράμας. Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης Φωτογραφίες: Εύα Κρίκη Μπορείς να σκηνοθετήσεις,μπορείς να γράψεις,μπορείς να παίξεις,μπορείς να διδάξεις.Τ