Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνέντευξη: Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος


*Τα ονόματα των ανθρώπων που μας μίλησαν δε θα δημοσιευθούν.Όσοι προσφέρθηκαν να μας μιλήσουν το έκαναν εκ μέρους ολόκληρης της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων.

Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης

 Τι είναι το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος και ποιος πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του;


Συνεντευξιαζόμενοι: <<Σπάρτακος>> είναι το δίκτυο των ελεύθερων φαντάρων που μπορούν με το θάρρος τους και τους αγώνες τους να πετυχαίνουν νίκες και να αποτελούν πρωτοπόρο κομμάτι του αντιπολεμικού και του νεολαΐστικου κινήματος.Σχηματίστηκε από ανθρώπους που βίωσαν του παραλόγου τη θητεία στη δεκαετία του '90 και δοκίμασαν την αγωνιστική λογική που βάζει μπροστά τις ανάγκες και τα δικαιώματα της στρατευμένης νεολαίας.
 Το εγχείρημα πήρε σοβαρά υπόψη τα κινήματα των στρατευμένων στις αρχές του '80.Έκανε όμως νέα τομή όταν ωρίμασαν οι συνθήκες στην επαναστατική αριστερά που είδε τη συνολική εικόνα.Τα όρια πολέμου και ειρήνης θολώνουν περισσότερο από ποτέ. Η φτωχολογιά στελεχώνει τους ιμπεριαλιστικούς στρατούς,αυτή δέχεται κυρίως και τις συνέπειες των επεμβάσεων.Η εκστρατεία ενάντια στην τρομοκρατία γρήγορα γενικεύτηκε βάζοντας στο στόχαστρο ό,τι ενοχλεί την απρόσκοπτη εφαρμογή των νόμων της αγοράς. Ο όρος ''ασύμμετρες απειλές'' μπήκε για τα καλά στις ζωές μας ενοποιώντας τον εσωτερικό και εξωτερικό εχθρό.Τρομοκρατία, μετανάστες, κοινωνικά κινήματα μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι και βαφτίζονται ''απειλή'' από τα σύγχρονα δόγματα άμυνας ασφάλειας. Οι στρατοί της καπιταλιστικής δύσης (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) έχουν ξεκάθαρο κατασταλτικό ρόλο εντός και εκτός συνόρων. Η ασφάλεια γίνεται πρώτη προτεραιότητα για τα κράτη και βασικός μοχλός στις αντεργατικές επιθέσεις και στην περιστολή των ελευθεριών. Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί φυσικά και δεν καταργούνται, πολλές φορές οξύνονται επικίνδυνα,πάντα όμως υποτάσσονται στο παραπάνω πλαίσιο που βάζει ως πιο σημαντικό τον πόλεμο ενάντια στα εργατικά δικαιώματα.
 Το ελληνικό κράτος στην ίδια κατεύθυνση εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας.Για αυτό και ο ελληνικός στρατός δεν είναι σε κατάσταση αναμονής.Συμβάλει με πολλούς τρόπους στην επίθεση που κάνει το κεφάλαιο στις δυνάμεις της εργασίας εντός και εκτός συνόρων.
Στον <<Σπάρτακο>> θεωρούμε ότι οι αγώνες δεν κάνουν διακοπές.Παντού στις σχολές.στους χώρους δουλείας αλλά και στα στρατόπεδα παλεύουμε να αποδείξουμε ότι δε θα γίνουμε η χαμένη γενιά που τόσο εύκολα μας χαρακτήρισαν.Κατά συνέπεια βλέπουμε τη δράση μας, η δράση του <<Σπάρτακου>> ως την πιο ενεργή συνέχιση της ταξικής πάλης.Δίνουμε όλες τις μάχες,μικρές και μεγάλες. Δεν αφήνουμε τίποτα στη μοιρολατρία του στρατού.
Βάζουμε αποφασιστικά την έννοια της συλλογικής δράσης και της ενότητας σε ένα σύγχρονο πρόγραμμα πάλης. Βγαίνουμε παραπονούμενοι,κάνουμε συλλογικό το ατομικό παράπονο.
Σπάμε τα στεγανά των στρατοπέδων με τα γράμματα και τις δημοσιευμένες καταγγελίες.Οι αξιωματικοί υποχρεώνονται με αυτό τον τρόπο να απολογούνται στα επιτελεία,στους γονείς και συνολικά στην κοινωνία.
Αυτή η συνδυασμένη δράση υπερασπίζεται την καθημερινότητα,την ακεραιότητα και τα δικαιώματα,την ισότητα και την ισονομία. Αντιμάχεται την εθνικιστική-ρατσιστική προπαγάνδα και προχωράει όμως και πέρα από το στρατιωτικό κανονισμό βάζοντας επιθετικά τις ανάγκες της νεολαίας και του κόσμου της εργασίας.
Ο <<Σπάρτακος>> λοιπόν δεν είναι το φάντασμα πάνω από τα στρατόπεδα.Είναι το αποκούμπι όταν δεν έχεις πού να απευθυνθείς, είναι η συλλογική εμπειρία από σειρά σε σειρά, είναι η διαρκής σύνδεση με τους εργατικούς και νεολαΐστικους αγώνες, είναι οι χιλιάδες φαντάροι που δε φοβήθηκαν,δεν <<ψάρωσαν>> από απειλές και εκβιασμούς και πετυχαίνουν νίκες στην έδρα του αντιπάλου.

 Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που επικρατούν αυτή τη στιγμή στον Ελληνικό Στρατό και με ποιον τρόπο αντιδράει το Δίκτυο;

Συνεντευξιαζόμενοι: Η οικονομική κρίση έχει μπει για τα καλά μέσα στα στρατόπεδα.Από τη μία είναι οι συνεχόμενες περικοπές στις συγκοινωνίες, το φαγητό, τα ρούχα κ.α, από την άλλη είναι οι δυσκολίες της λαϊκής οικογένειας που δε μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά τα παιδιά που υπηρετούν. Το κόστος της θητείας είναι ο μεγαλύτερος βραχνάς για γονείς και φαντάρους.Πέρα από τα προφανή προβλήματα υπάρχουν και έμμεσες επιπτώσεις με φαντάρους να μην αξιοποιούν τις εξόδους τους, να παίρνουν αναβολές, να πιέζονται ακόμη περισσότερο ψυχολογικά. Πολλές περικοπές επίσης είναι επικίνδυνες στην υγεία αφού αφορούν καθαριστικά, εμβόλια, φάρμακα κτλ.Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ελλιπής συντήρηση των στρατοπέδων που κάνει πολλές φορές απαράδεκτες τις συνθήκες διαβίωσης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την απίστευτη <<βυσματοκρατία>> και αναξιοκρατία που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα του στρατεύματος.Η κατάσταση αυτή θίγει τελικά την πιο ταξική-λαϊκή μεριά του στρατεύματος και εντείνει όλα τα προβλήματα με την έλλειψη ελεύθερου χρόνου. Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι φαντάροι για πολλούς μήνες αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα με συνεχόμενες υπηρεσίες που τους φέρνουν στα όρια της εξάντλησης.Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα μπορούμε να πούμε ότι είναι η εργασιακή εκμετάλλευση.Οι φαντάροι αντιμετωπίζονται ως σκλάβοι, ως αναλώσιμο και τσάμπα εργατικό δυναμικό εντός και εκτός στρατοπέδων. Με...τυράκι λίγες μέρες τιμητική,προσφέρουν δωρεάν το σύνολο των σωματικών και πνευματικών τους προσόντων,πολλές φορές σε ξεκάθαρα μη στρατιωτικά καθήκοντα.Η αντίληψη αυτή ενθαρρύνεται από όλη την ιεραρχία ενώ η πολιτική ηγεσία την προωθεί με πολλές θεσμικές παρεμβάσεις.Από εκεί και πέρα παραμένουν έντονα τα προβλήματα που σχετίζονται με τον αυταρχισμό, την πειθαρχία και τις αυστηρές ποινές καθώς και με την εθνικιστική προπαγάνδα τα κηρύγματα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού.
 Στην αντίληψη του <<Σπάρτακου>> φυσικά ο ίδιος ο στρατός είναι πρόβλημα.Για αυτό και η δράση του υπερβαίνει την υπεράσπιση δικαιωμάτων βάζοντας επιθετικά το πρόγραμμα πάλης του σύγχρονου αντιπολεμικού κινήματος.Για να μπλοκάρουμε την πολεμική εμπλοκή στις σύγχρονες εκστρατείες και τον κατασταλτικό ρόλο του στρατού ειδικά στο νέο σκηνικό με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.Για να μην πληρώσουμε εμείς το κόστος της θητείας.Για να μη μας εκμεταλλεύονται σε κάθε ευκαιρία θεωρώντας μας τσάμπα εργαζόμενους.Για να μην είμαστε αναλώσιμοι στις επικίνδυνες ασκήσεις και την στρατιωτική εκπαίδευση που αφήνουν πίσω τους τραυματίες και νεκρούς.


 Πόσο σημαντική θεωρείτε την συμβολή του ΝΑΤΟ στα αιματοκυλίσματα; Υπάρχει πολύς κόσμος που δεν γνωρίζει γιατί τον αποκαλούν ''Δολοφόνο''.

Συνεντευξιαζόμενοι:το ΝΑΤΟ στη νέα τάξη πραγμάτων ήταν πραγματική μηχανή αίματος.Οι πόλεμοι στο Ιράκ και στη Γιουγκοσλαβία είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς ολόκληρες χώρες θεωρήθηκαν πεδία μάχης.Ακόμα συγκλονίζουν οι εικόνες με τους βομβαρδισμένους αμάχους.Με τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου συνέχισαν να σκορπούν το θάνατο για πολλά χρόνια μετά το θεωρητικό τέλος των εχθροπραξιών.Οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ ειδικά στη μέση ανατολή άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου.Επέβαλαν κατοχικές κυβερνήσεις,υποκίνησαν εμφυλίους,προκάλεσαν την έκρηξη του θρησκευτικού φονταμενταλισμού.Κάθε ''διορθωτική'' κίνηση άνοιγε μεγαλύτερο κύκλο βίας και αίματος. Από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και έπειτα τις πολεμικές επεμβάσεις αναλαμβάνουν οι πιο ευέλικτες συμμαχίες προθύμων.Το ΝΑΤΟ προσαρμόζεται στα σύγχρονα δόγματα άμυνας ασφάλειας, χωρίς να γίνεται λιγότερο δολοφονικό. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι ασύμμετρες απειλές, ό,τι μπορεί να αποτελεί έστω εν δυνάμει κίνδυνο στην ομαλή λειτουργία του δυτικού καπιταλισμού στρέφοντας σαφώς το ενδιαφέρον του στον εσωτερικό κίνδυνο.Παραμένει ο θεωρητικός,πολιτικός και στρατιωτικός εγγυητής όλων των πολέμων-μετώπων που ανοίγονται.

 Στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φασισμού.Το γνωρίζετε άλλωστε πολύ καλά και εσείς,καθώς ουκ ολίγες φορές σας έχει πολεμήσει η Χρυσή Αυγή.Στο τραγούδι <<Ο Φασισμός>>,που το πρωτοτραγούδησε η Μαρία Δημητριάδη,ακούγεται σε ένα σημείο: << Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον.Δεν θα πεθάνει μόνος,τσάκισέ τον>>.Πως πιστεύετε θα γίνει αυτό;

Συνεντευξιαζόμενοι: H αντιπαράθεση με το φασισμό δε μπορεί να μείνει μόνο στο επίπεδο των ιδεών, του πολιτισμού και της κουλτούρας.Είναι πρώτα από όλα πολιτική μάχη. Οι φασίστες δεν είναι τυχαίο ότι βάζουν στο στόχαστρο ό,τι πιο μαχητικό υπάρχει στο εργατικό και νεολαΐστικο κίνημα.Ο κόσμος της εργασίας μπορεί και πρέπει να υπερασπιστεί την ανάπτυξη των αγώνων του,να αμυνθεί από τις επιθέσεις κράτους,εργοδοσίας και φασιστών.Από αυτή τη σκοπιά πρέπει να μπλοκάρουμε κάθε φασιστική δράση στις σχολές,στους εργασιακούς χώρους,στις γειτονιές και φυσικά και μέσα στα στρατόπεδα που οι φασίστες τα θεωρούν προνομιακό τους χώρο.Η αντιφασιστική πάλη έχει αυτοτέλεια,αλλά δε μπορεί να αποσυνδεθεί από τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό.Είναι η ίδια η ατζέντα συνολικά του πολιτικού συστήματος που διευκολύνει και τροφοδοτεί τον εκφασισμό της κοινωνίας.

 Θα θέλαμε να μας πείτε μερικά λόγια για τη δίκη του αγωνιστή,Νίκου Αργυρίου.

Συνεντευξιαζόμενοι: Στις 30-3-2016 δικάστηκε στο πρόσωπο του Ν. Αργυρίου η ''ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ'',το κίνημα των Φαντάρων και η αντίληψη του Φαντάρου Πολίτη με Στολή που έχει δικαιώματα και τα διεκδικεί συλλογικά και αγωνιστικά.
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,κατάφερε να δώσει μια ακραία επίδειξη αυταρχισμού όχι μόνο με το μέγεθος της ποινής,αλλά κυρίως με το σκεπτικό.Βλέπεις για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «που καταπολεμά τη διαφθορά»,όποιος καταγγέλλει τα καψόνια στο στρατό τιμωρείται με δύο χρόνια φυλάκιση.
Η καταδίκη ήταν προαποφασισμένη και άνωθεν καθοδηγούμενη! Ανέλαβε να φέρει εις πέρας την αστική δικαιοσύνη της εποχής των αριστερών μνημονίων.Το δικαστήριο αποδέχτηκε ως δήθεν στοιχεία τα όσα με παράνομο τρόπο είχε συλλέξει η Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ένα μήνα μετά τη μήνυση.Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η δικαστής αύξησε την προτεινόμενη από τον εισαγγελέα ποινή,από 6 μήνες σε δύο χρόνια.Έπιασαν το νήμα από προηγούμενες προειδοποιήσεις προς συμμόρφωση που περιελάμβαναν χειροβομβίδες,τηλέφωνα και απειλές
 Δεν μιλάμε λοιπόν,μόνο για του «Παραλόγου τη θητεία…»,παράλογο είναι αυτό που ζούμε, η δικαιοσύνη τους,τα μνημόνια,η κυβερνητική πολιτική, η Ε.Ε. και το ευρώ, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης…η λογική του αίματος, των πολέμων,του ξαναμοιράσματος του κόσμου,ο βίαιος εκτοπισμός και έλεγχος εκατομμυρίων αθώων.Αυτή είναι η νέα τάξη πραγμάτων.
Την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων,χρειάζονται περισσότερο από ποτέ οι φαντάροι και η λαϊκή οικογένεια.Η κυβέρνηση,το στρατιωτικό κατεστημένο και η νέα Ακροδεξιά που στήνεται τη θεωρούν εμπόδιο στους σχεδιασμούς τους.Τώρα επομένως που εντείνεται η εργασιακή και οικονομική εκμετάλλευση των στρατευμένων,που οι φαντάροι διατάζονται να γίνουν ανθρωποφύλακες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το αρνούνται,τώρα που σχεδιάζονται οι νέες επεμβάσεις των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ.Καταλαβαίνουμε όμως όλοι,ότι η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση και στη δεδομένη στιγμή εξυπηρετεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έχει κηρύξει τον πόλεμο στον εργαζόμενο λαό, την νεολαία και τους μετανάστες.Είναι πρόκληση συνολικά για βασικές λαϊκές ελευθερίες, για όποιον μάχεται, διεκδικεί, αμφισβητεί την κυβερνητική, μνημονιακή και καπιταλιστική βαρβαρότητα.
 Για εμάς δε μπαίνει ζήτημα να κάνουμε βήμα πίσω. 
Συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.
Καλούμε όλες τις συλλογικότητες του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας,τα κοινωνικά κινήματα να σταθούν έμπρακτα δίπλα στο κίνημα των φαντάρων,να καταγγείλουν την ολοκληρωτικού χαρακτήρα δικαστική απόφαση,την κυβέρνηση και το κράτος διαρκούς έκτακτης ανάγκης που απαιτείται για την επιβολή της βάρβαρης ταξικής της πολιτικής.Τώρα πρέπει να δείξουμε τη μέγιστη αλληλεγγύη,να καταρρεύσει στο εφετείο η καταδίκη,να δικαιωθεί η λογική του μαζικού κινήματος μέσα και έξω από το στρατό,να σπάσει το κλίμα φόβου,να σταλθεί μήνυμα θάρρους και αποφασιστικότητας στους διωκόμενους που πολλαπλασιάζονται.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιάννης Μπαγουράκης: «Όταν ανεβαίνεις πάνω στο ring, να δίνεις την ψυχή σου για εσένα και την ομάδα σου»

Γνωρίστε τον Γιάννη, αθλητή της πολεμικής τέχνης Muay Thai! Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης     Τι είναι το Muay Thai; Το Μuay Thai είναι παραδοσιακή πολεμική τέχνη της Ταϊλάνδης, για εμένα είναι και ένα είδος χορού. Είναι η τέχνη των 8 άκρων συνδυάζει χτυπήματα με τους αγκώνες,με τα χέρια, με τα γόνατα,λακτίσματα σε όρθια στάση. Απαιτεί πολλή πειθαρχία,αλληλοσεβασμό και αυτοσεβασμό και όταν ανεβαίνεις πάνω στο ring,να δίνεις την ψυχή σου για εσένα και την ομάδα σου. Φυσικά και για τους θεατές με απόλυτο σεβασμό στον αντίπαλό σου και στο δάσκαλό σου. Είσαι στη σχολή του Ηλία Λάμπρου, τη White Tiger Muay Thai Camp. Πώς είναι η προπόνηση εκεί; Όσο καιρό ασχολούμαι με το άθλημα, είμαι στη σχολή White Tiger Muay Thai Camp με τον Δάσκαλο Ηλία Λάμπρου και μπορώ να πω ότι τα παιδιά που γνώρισα εκεί είναι για εμένα κάτι παραπάνω από οικογένεια. Ο Δάσκαλος για εμένα είναι μέντορας, φίλος στα δύσκολα και στα εύκολα κάτι το οποίο ισχύει κ

Συνέντευξη με την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Μάρω Γιαννάκη

Τι είναι η κατάθλιψη; Yπάρχει ταμπού στις μέρες μας, στο να ζητάει βοήθεια κάποιος από ειδικό για θέματα ψυχικής υγείας; Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Μάρω Γιαννάκη μιλάει για πράγματα που θέλεις να ξέρεις. Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης Φωτογραφία: Ελένη Ψυχή Τι είναι ο ψυχολόγος και τι ο ψυχοθεραπευτής; Οι σπουδές του ψυχολόγου διαρκούν 4 έτη. Μόλις κάποιος τελειώσει τη σχολή του ψυχολόγου,μπορεί να έχει πάνω του το πτυχίο του ψυχολόγου,αλλά οι σπουδές του κατά βάση έγκειται στην μελέτη της συμπεριφοράς και της εγκεφαλικής συμπεριφοράς. Άρα συνδυάζει τα δεδομένα και της εγκεφαλικής λειτουργίας και της επίδρασης που έχουν αυτά πάνω στη συμπεριφορά. Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι,το δεύτερο κομμάτι έγκειται στους περιβαλλοντικούς παράγοντες,δηλαδή πώς επηρεάζει το περιβάλλον τη συμπεριφορά ενός ατόμου. Επίσης μελετάει αυτά τα αποτελέσματα και τα εκθέτει χρόνο με τον χρόνο είτε από έρευνες είτε από συλλογή δεδομένων και φτιάχνει ένα αποτέλεσμα,μια έρευνα. Μετά από α

Ελβίνα Μποτονάκη: «Για μένα το θέατρο είναι ζωή, είναι μαγεία»

Γνωρίστε την Ελβίνα Μποτονάκη, μια γυναίκα που αγωνίζεται, ελπίζει, ονειρεύεται. Ηθοποιός, δασκάλα θεατρικής αγωγής σε παιδιά,σκηνοθέτης και συγγραφέας θεάτρου. Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη σε παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης,όπως «Τερέζα Ρακέν» του Emil Zola, «Δέρμα στις φλόγες» του Guillem Clua,αλλά και σε άλλες. Έχει πάρει μέρος στη θεατρική παράσταση «Το Μπαμ»του Νικόλα Ανδρουλάκη. Το 2015 αποφασίζει να ιδρύσει τη θεατρική ομάδα Vagabond, να γράψει και να σκηνοθετήσει τη θεατρική παράσταση «Βασιλικώ Καρπώ» και το 2016 να γράψει και να σκηνοθετήσει το νικητήριο θεατρικό έργο σε διαγωνισμό πρωτότυπου θεατρικού έργου «SocialLies2078» στην Αθήνα. Και φυσικά,μας μίλησε για την πρώτη ταινία μικρού μήκους που έγραψε και σκηνοθέτησε τον Αύγουστο του 2016,την «Έρφοι», η οποία προκρίθηκε στο 40ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ ταινιών Δράμας. Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης Φωτογραφίες: Εύα Κρίκη Μπορείς να σκηνοθετήσεις,μπορείς να γράψεις,μπορείς να παίξεις,μπορείς να διδάξεις.Τ