Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δήμαρχος στην Ιταλία δικάζεται για την βοήθεια που προσφέρει σε μετανάστες


πηγή: The Press Project

Ο Ντομένικο Λουκάνο, δήμαρχος του χωριού Ριάτσε στην Καλαβρία, σέρνεται σε δίκη με την κατηγορία της κακοδιαχείρισης και της εύνοιας κι υπόθαλψης μεταναστών, όπως αποφάσισε η τοπική Εισαγγελία του Λόκρι. Ο δήμαρχος που υποδέχθηκε και ενέταξε στην τοπική κοινωνία χιλιάδες μετανάστες, φροντίζοντας μεταξύ άλλων για την επαγγελματική κατάρτισή τους, είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό για τις παραπάνω κατηγορίες μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και δικαιώθηκε από το Εφετείο.

Φωτογραφία: Vincenzo Pinto/AFP

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ιταλικού «The Local», ο Λουκάνο θα δικαστεί στις 11 Ιουνίου, μαζί με 25 ακόμα άτομα, στο Λόκρι κατηγορούμενος για το ότι βοηθούσε παρανόμως στην παραμονή ανθρώπων των οποίων το αίτημα για άσυλο είχε απορριφθεί.

Θα κληθεί να αποδείξει πως το «πρότυπο υποδοχής και ενσωμάτωσης μεταναστών του Ριάτσε» δεν υποκρύπτει κάποιο εγκληματικό σύστημα για την διασπάθιση των κοινοτικών πόρων (οι κατηγορίες αφορούν την απευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό, του καθαρισμού της παραλίας σε συναιτερισμό μεταναστών), όπως υποστηρίζει η τοπική δικαιοσύνη, αλλά και για το ότι δεν κανόνιζε «λευκούς» γάμους ανάμεσα σε ντόπιους και μετανάστες, προκειμένου οι τελευταίοι να μπορέσουν να πάρουν την άδεια παραμονής στη χώρα.

Για τις παραπάνω κατηγορίες, ο Λουκάνο βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρι τον Περασμένο Οκτώβριο, όταν το Εφετείο της χώρας αποφάσισε πως στο Ριάτσε δεν υπήρξαν ούτε παρατυπίες, ούτε απάτες, ούτε η κατηγορία για «λευκούς» γάμους μεταξύ μεταναστών και ντόπιων με στόχο να δοθεί άδεια παραμονής σε ξένους.

Ο δήμαρχος του Ριάτσε εξέφρασε την έκπληξη του με την απόφαση αυτή, υπογραμμίζοντας πως θα αντιμετωπίσει με θάρρος τις κατηγορίες και θα δικαιωθεί: «Έχω μείνει άφωνος που με ξαναπροσάγουν σε δίκη, ακόμη κι αφού όλες οι κατηγορίες κατέπεσαν στο Εφετείο. Προφανώς αυτό που ισχύει στη Ρώμη δεν ισχύει στο Λόκρι. Όμως θα το αντιμετωπίσω με θάρρος και η αλήθεια θα λάμψει από μόνη της».

Τη δεκαετία του 2000 ο Λουκάνο, ήταν ένας από τους πρώτους που στοιχημάτισαν στους πρόσφυγες για να ξαναδώσει ζωή στο χωριό των 1.800 κατοίκων. Έκτοτε, δεκάδες άνθρωποι από το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, ή το Ιράκ έχουν εγκατασταθεί στο Ριάτσε, γεμίζοντας το σχολείο του και αυξάνοντας τον αριθμό των κατοίκων του, προσελκύοντας ακόμη και τουρίστες με ατελιέ τοπικών βιοτεχνικών προϊόντων, που κατασκεύασαν σε συνεργασία με τους παλιούς κατοίκους του χωριού.

Ακολούθησε το blog μας:
Facebook: @Δημοσιογραφική αναταραχή
Instagram: @dimosiografiki_anataraxi








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Κρίση πανικού! Το καλύτερο δώρο που έχω λάβει στη ζωή μου!»

Γράφει η Ελβίνα Μποτονάκη, συγγραφέας και σκηνοθέτρια Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν έρχεσαι αντιμέτωπος πρώτη φορά με μια κρίση πανικού είναι:<< Πεθαίνω, σβήνω, χάνομαι! >>, << Αυτό ήταν, ήρθε το τέλος μου! >>, << Έχετε γεια βρυσούλες, λόγγοι, βουνά, ραχούλες! >>. Τελικά όμως κάπως επιβίωσες! Γιατί στην πραγματικότητα η κρίση πανικού δεν ήρθε για να σε σκοτώσει.Τουναντίον. Ήρθε για να σε σώσει!  Υπήρχαν πάντα αυτές οι φορές. Οι φορές που προσωπικά ονόμαζα ''ορισμένες φορές'' ή ''μερικές φορές''. '' Ορισμένες φορές'' λοιπόν, ενώ όλα έδειχναν στη ζωή μου να έχουν πάρει το δρόμο τους και να έχω αυτά που φαινομενικά επιθυμούσα, ξυπνούσα ένα πρωί και χωρίς προφανή λόγο...δεν ήμουν καλά! Δεν είχα όρεξη να βγω. Αργότερα δεν είχα όρεξη να φάω! Έπειτα δεν είχα όρεξη να δουλέψω! Ακατάσχετες, θλιβερές και απογοητευτικές σκέψεις καταλάμβαναν το νου μου, από τις οποίες δεν μπορούσα να βγάλ...

Ελβίνα Μποτονάκη: «Για μένα το θέατρο είναι ζωή, είναι μαγεία»

Γνωρίστε την Ελβίνα Μποτονάκη, μια γυναίκα που αγωνίζεται, ελπίζει, ονειρεύεται. Ηθοποιός, δασκάλα θεατρικής αγωγής σε παιδιά,σκηνοθέτης και συγγραφέας θεάτρου. Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη σε παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης,όπως «Τερέζα Ρακέν» του Emil Zola, «Δέρμα στις φλόγες» του Guillem Clua,αλλά και σε άλλες. Έχει πάρει μέρος στη θεατρική παράσταση «Το Μπαμ»του Νικόλα Ανδρουλάκη. Το 2015 αποφασίζει να ιδρύσει τη θεατρική ομάδα Vagabond, να γράψει και να σκηνοθετήσει τη θεατρική παράσταση «Βασιλικώ Καρπώ» και το 2016 να γράψει και να σκηνοθετήσει το νικητήριο θεατρικό έργο σε διαγωνισμό πρωτότυπου θεατρικού έργου «SocialLies2078» στην Αθήνα. Και φυσικά,μας μίλησε για την πρώτη ταινία μικρού μήκους που έγραψε και σκηνοθέτησε τον Αύγουστο του 2016,την «Έρφοι», η οποία προκρίθηκε στο 40ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ ταινιών Δράμας. Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης Φωτογραφίες: Εύα Κρίκη Μπορείς να σκηνοθετήσεις,μπορείς να γράψεις,μπορείς να παίξεις,μπορείς να διδάξεις.Τ...

Συνέντευξη με την κτηνίατρο Αλίκη Χατζηδάκη

Ποια είναι τα οφέλη της στείρωσης; Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το καλαζάρ; Η κτηνίατρος Αλίκη Χατζηδάκη απαντάει σε σημαντικά ερωτήματα. Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης Φωτογραφίες: Ιωάννα Καταραχιά   Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την κτηνιατρική; Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή, γιατί δεν είχα πολλή επαφή με τα ζώα όταν ήμουν μικρή. Η κτηνιατρική όμως έχει πολλούς κλάδους, όπως ο τομέας των παραγωγικών ζώων, ο τομέας των ζώων συντροφιάς και τα τρόφιμα. Όταν εγώ το δήλωσα μου άρεσε ο τομέας των τροφίμων, δηλαδή είχα μια γνωστή που ασχολούνταν με το μέλι, με ελέγχους σε σφαγεία, σε εστιατόρια οπότε αυτό το κομμάτι μου άρεσε και το δήλωσα σαν επιλογή. Όταν πέρασα στη Θεσσαλονική, γνώρισα και το κομμάτι των ζώων συντροφιάς και είδα ότι μου άρεσε περισσότερο τελικά.   Σου έχει τύχει κάποιο περιστατικό έκτακτης ανάγκης;  Ναι αρκετές φορές. Δυστυχώς στο Ρέθυμνο δεν υπάρχει 24ωρη κλινική οπότε, βάζω το κινητό τηλέφωνο εάν χρειαστεί κά...