Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαρία Κώτη: «Από μικρή κάθε φορά που έβλεπα πάλκο κάτι μου έκανε, ήθελα να ανέβω»


Μια γυναίκα που έχει προσφέρει πάρα πολλά στη μουσική, και που μπορεί να δώσει ακόμα περισσότερα σε νέους καλλιτέχνες. Η Μαρία Κώτη μας διηγήθηκε ιστορίες από το παρελθόν, και μας έδωσε τροφή για σκέψη για ζητήματα της επικαιρότητας, μιας και ανέκαθεν μέσα από την τέχνη της αναδείκνυε προβλήματα της κοινωνίας. Μια συνέντευξη που έγινε στο Ρέθυμνο, όπου ζει προς το παρόν η ίδια με την οικογένειά της.
Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης
Φωτογραφίες: Εύα Κρίκη



Στη σελίδα σας στο Facebook είδαμε ότι το δισκογραφικό σας ντεμπούτο,έγινε με μέταλ μουσική.Πώς ήταν σαν εμπειρία για εσάς;

Ήταν από τις ωραιότερες και σπουδαιότερες εμπειρίες. Μέταλ της δεκαετίας του '90, έπαιζα ακορντεόν και τραγουδούσα. Ήμουν frontwoman που λέμε στη μέταλ μουσική σκηνή και παίζαμε ένα υβρίδιο που είχε να κάνει με '90s ήχο και Doom Metal και με επιρροές μέχρι και το λαϊκό τραγούδι,το οποίο τραγουδούσα πάντα. Ξεκίνησα να τραγουδάω εδώ στο Ρέθυμνο ως φοιτήτρια, το 1994 ανέβηκα πρώτη φορά στο πάλκο,αλλά από μικρή κάθε φορά που έβλεπα πάλκο κάτι μου έκανε, ήθελα να ανέβω. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για μένα λοιπόν, η συμμετοχή μου στη μέταλ μουσική και καλλιτεχνικά όμως ήταν κάτι πολύ εφάμιλλο με αυτό που έκανα αργότερα. Πάντως υπάρχουν και στο Youtube κομμάτια μας, Asphodel μας έλεγαν.

Μιας και αναφέραμε το ίντερνετ,ποια είναι η γνώμη σας γενικά για αυτό; 

Το συμπαθώ γιατί το χρησιμοποιώ,αλλά όταν κάτι γίνεται σε υπερβολικό βαθμό και σε μετατρέπει σε ρομπότ,θα πρέπει να σε βάλει σε σκέψη για το αν σου κάνει καλό ή όχι.

Ήταν για εσάς επομένως από μικρή ένα όνειρο να ασχοληθείτε με τη μουσική;

Δεν θα έλεγα ότι ήταν ένα όνειρο απαραίτητα. Θυμάμαι στο σχολείο σε μια έκθεση είχα γράψει ότι θέλω να γίνω ηθοποιός,και φυσικά η μάνα μου δεν αντέδρασε και πολύ θετικά σε αυτό όπως όλες σχεδόν τότε οι Ελληνίδες μητέρες, αλλά στην πορεία σπούδασα έγινα φιλόλογος και μετά ακολούθησα τη μουσική.

Σας είχαμε δει πρόσφατα σε μια συναυλία εδώ στην Πλατεία Μικρασιατών,μαζί με τους Social Waste. Είστε φίλοι χρόνια με τα παιδιά;

Με τα παιδιά είμαστε συνοδοιπόροι πάρα πολλά χρόνια,γιατί όταν ήμουν στους Χαΐνηδες τα παιδιά ήταν ακόμα στο σχολείο και μας είχαν στείλει τότε στο σχήμα να ακούσουμε μια πειραματική τους εργασία πάνω στον «Ακροβάτη» των Χαΐνηδων,είχανε πάρει ένα απόσπασμα από το κομμάτι και το είχαν προσαρμόσει σε ραπ εκδοχή. Εξαιρετικά παιδιά και αξιόλογα στη δουλειά τους.

Τι σκέφτεστε για όλα αυτά που συμβαίνουν πολιτικά στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο γενικότερα;

Ζούμε σε ένα παγκόσμιο χωριό και αυτό θεωρώ ότι είναι καλό να το σκεφτόμαστε. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο το τι γίνεται μέχρι την αυλή μας, γιατί έτσι πάμε με μαθηματική ακρίβεια στο παρελθόν και αυτό δεν νομίζω ότι θα έχει καλή κατάληξη. Καλό είναι να παρεμβαίνουμε, ο κάθε ένας με τον τρόπο του, εγώ μέσα από την τέχνη μου παρεμβαίνω χρόνια τώρα και με τους Χαΐνηδες συνοδοιπορία επί δεκαεπτά συναπτά έτη, αλλά και μόνη μου με αυτά που κάνω. Ο τρόπος ζωής,καμιά φορά μας ανατρέπει αυτό που σκεφτόμαστε,η καθημερινότητα ειδικά, σε μια Ελλάδα και σε ένα παγκόσμιο χωριό,όπως είπα και πιο πριν, που λίγο στηρίζει τις εναλλακτικές φωνές. Δεν είμαι ενταγμένη όμως σε κανένα κόμμα,και ούτε με αφορούν αυτά τα πράγματα, δεν θεωρώ ότι το χρειαζόμαστε αυτό για να πετύχουμε την αλλαγή που θέλουμε.

Ζείτε μόνιμα πλέον στο Ρέθυμνο;

Θα δείξει αν θα μείνω μόνιμα,έχω αλλάξει τόσες φορές στέγη που δεν είμαι σίγουρη για τίποτα. Μάλλον, θα έλεγα ότι το Ρέθυμνο θα αποφασίσει αν θα μείνω ή όχι.

Έχετε σπουδάσει κλασική φιλολογία και βυζαντινή μουσική.

Ναι,φιλολογία στο Ρέθυμνο και βυζαντινή μουσική στο Ηράκλειο. Επαγγελματικά δεν ασχολήθηκα, αλλά θα έλεγα ότι όλα αυτά είναι ένα υλικό που το κουβαλάμε πάντα και εντάσσεται σε άλλα πράγματα,καινούργια και παίρνει άλλες μορφές,μέχρι και στον τρόπο που επικοινωνούμε αυτή τη στιγμή.

Εάν κάποιος θέλει να σας ακούσει live, πότε και που μπορεί να έρθει;

Πρόσφατα φτιάξαμε ένα πολύ ωραίο σχήμα,με τον Μανώλη Μανουσάκη στο λαούτο και στη φωνή,ο Στέλιος Ζερβός στο τραγούδι και στο τρίχορδο μπουζούκι και ο Χάρης Παναγιωτάκης στη λύρα και στο τραγούδι. Παίζουμε τραγούδια παραδοσιακά, από την Κρητική έως την έντεχνη παραλαβή,και θα εμφανιστούμε εδώ 15 Ιουνίου. Θα κάνουμε όμως και άλλες εμφανίσεις σε όλη την Κρήτη και αργότερα και αλλού.

Ακολούθησε τo blog μας:
Facebook: @Δημοσιογραφική αναταραχή
Instagram: @dimosiografiki_anataraxi

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Κρίση πανικού! Το καλύτερο δώρο που έχω λάβει στη ζωή μου!»

Γράφει η Ελβίνα Μποτονάκη, συγγραφέας και σκηνοθέτρια Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν έρχεσαι αντιμέτωπος πρώτη φορά με μια κρίση πανικού είναι:<< Πεθαίνω, σβήνω, χάνομαι! >>, << Αυτό ήταν, ήρθε το τέλος μου! >>, << Έχετε γεια βρυσούλες, λόγγοι, βουνά, ραχούλες! >>. Τελικά όμως κάπως επιβίωσες! Γιατί στην πραγματικότητα η κρίση πανικού δεν ήρθε για να σε σκοτώσει.Τουναντίον. Ήρθε για να σε σώσει!  Υπήρχαν πάντα αυτές οι φορές. Οι φορές που προσωπικά ονόμαζα ''ορισμένες φορές'' ή ''μερικές φορές''. '' Ορισμένες φορές'' λοιπόν, ενώ όλα έδειχναν στη ζωή μου να έχουν πάρει το δρόμο τους και να έχω αυτά που φαινομενικά επιθυμούσα, ξυπνούσα ένα πρωί και χωρίς προφανή λόγο...δεν ήμουν καλά! Δεν είχα όρεξη να βγω. Αργότερα δεν είχα όρεξη να φάω! Έπειτα δεν είχα όρεξη να δουλέψω! Ακατάσχετες, θλιβερές και απογοητευτικές σκέψεις καταλάμβαναν το νου μου, από τις οποίες δεν μπορούσα να βγάλ...

Ελβίνα Μποτονάκη: «Για μένα το θέατρο είναι ζωή, είναι μαγεία»

Γνωρίστε την Ελβίνα Μποτονάκη, μια γυναίκα που αγωνίζεται, ελπίζει, ονειρεύεται. Ηθοποιός, δασκάλα θεατρικής αγωγής σε παιδιά,σκηνοθέτης και συγγραφέας θεάτρου. Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη σε παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης,όπως «Τερέζα Ρακέν» του Emil Zola, «Δέρμα στις φλόγες» του Guillem Clua,αλλά και σε άλλες. Έχει πάρει μέρος στη θεατρική παράσταση «Το Μπαμ»του Νικόλα Ανδρουλάκη. Το 2015 αποφασίζει να ιδρύσει τη θεατρική ομάδα Vagabond, να γράψει και να σκηνοθετήσει τη θεατρική παράσταση «Βασιλικώ Καρπώ» και το 2016 να γράψει και να σκηνοθετήσει το νικητήριο θεατρικό έργο σε διαγωνισμό πρωτότυπου θεατρικού έργου «SocialLies2078» στην Αθήνα. Και φυσικά,μας μίλησε για την πρώτη ταινία μικρού μήκους που έγραψε και σκηνοθέτησε τον Αύγουστο του 2016,την «Έρφοι», η οποία προκρίθηκε στο 40ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ ταινιών Δράμας. Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης Φωτογραφίες: Εύα Κρίκη Μπορείς να σκηνοθετήσεις,μπορείς να γράψεις,μπορείς να παίξεις,μπορείς να διδάξεις.Τ...

Συνέντευξη με την κτηνίατρο Αλίκη Χατζηδάκη

Ποια είναι τα οφέλη της στείρωσης; Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το καλαζάρ; Η κτηνίατρος Αλίκη Χατζηδάκη απαντάει σε σημαντικά ερωτήματα. Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης Φωτογραφίες: Ιωάννα Καταραχιά   Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την κτηνιατρική; Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή, γιατί δεν είχα πολλή επαφή με τα ζώα όταν ήμουν μικρή. Η κτηνιατρική όμως έχει πολλούς κλάδους, όπως ο τομέας των παραγωγικών ζώων, ο τομέας των ζώων συντροφιάς και τα τρόφιμα. Όταν εγώ το δήλωσα μου άρεσε ο τομέας των τροφίμων, δηλαδή είχα μια γνωστή που ασχολούνταν με το μέλι, με ελέγχους σε σφαγεία, σε εστιατόρια οπότε αυτό το κομμάτι μου άρεσε και το δήλωσα σαν επιλογή. Όταν πέρασα στη Θεσσαλονική, γνώρισα και το κομμάτι των ζώων συντροφιάς και είδα ότι μου άρεσε περισσότερο τελικά.   Σου έχει τύχει κάποιο περιστατικό έκτακτης ανάγκης;  Ναι αρκετές φορές. Δυστυχώς στο Ρέθυμνο δεν υπάρχει 24ωρη κλινική οπότε, βάζω το κινητό τηλέφωνο εάν χρειαστεί κά...