Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κωνσταντίνα Βιδαλάκη: «Θεωρώ ότι η κλασική μουσική μπορεί να προσφέρει πολύ δυνατές συγκινήσεις, στον κάθε ακροατή»

Πήγαμε μια βόλτα στα Χανιά και μιλήσαμε με την Κωνσταντίνα Βιδαλάκη για κλασική μουσική. Ξεκίνησε να κάνει μαθήματα πιάνου από όταν ήταν 5 χρονών και πήρε το δίπλωμα πιάνου στα 19 της, μας είπε τι είναι αυτό που προσφέρει η κλασική μουσική σε σχέση με τα άλλα είδη, τι πίεση υπάρχει στις πρόβες και άλλα πολλά.
Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης
Φωτογραφίες: Εύα Κρίκη



Kάνεις μαθήματα πιάνου από όταν ήσουν 5 χρονών.Θυμάσαι πώς αισθανόσουν τότε;

Θυμάμαι ότι μου άρεσε πολύ να πηγαίνω να κάνω μαθήματα. Αρχικά το πώς ξεκίνησα να παίζω πιάνο είναι μια πολύ ευτυχής συγκυρία,γιατί είχαμε μετακομίσει πρόσφατα σε ένα σπίτι και από πάνω μας έμενε μια κοπέλα που έπαιζε πιάνο και ετοιμαζόταν να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις στο εξωτερικό. Αυτό που ακούγαμε άρεσε πάρα πολύ και στη μητέρα μου και σε εμένα και αποφασίσαμε να ξεκινήσω μαθήματα. Δηλαδή, εάν δεν μετακομίζαμε εκεί μπορεί και να μην ασχολούμουν ποτέ με το πιάνο. Θυμάμαι ότι ήμουν ενθουσιασμένη, ήθελα να παίζω, ήθελα να μελετάω μετά μόνη μου, ήθελα να πηγαίνω στο μάθημα.

Έχεις δοκιμάσει κάποιο άλλο όργανο από κλασική μουσική;

Έχω δοκιμάσει,αλλά πιο πολύ με φίλους από τη σχολή,οι οποίοι έκαναν μαθήματα με αυτό το όργανο και μου έδειχναν. Έχω δοκιμάσει βιολοντσέλο,κλαρινέτο,όμποε,κόρνο. Εάν δεν έπαιζα πιάνο θα έπαιζα τσέλο.

Το κάθε είδος μουσικής προσφέρει κάτι διαφορετικό στον ακροατή. Τι είναι αυτό που προσφέρει κατά τη γνώμη σου η κλασική μουσική;

Η κλασική μουσική θεωρείται από πολλούς ένα ιδιαίτερο είδος μουσικής,το οποίο δεν είναι για όλους.Εγώ πάλι πιστεύω ότι μπορεί να συνεπάρει και να συγκινήσει ακόμα και αυτόν που δεν έχει καμία επαφή με το είδος αυτό,γιατί είναι μια μουσική που από μόνη της με τις συνθέσεις αυτές είναι τόσο φιλοσοφημένες και μελετημένες από τους συνθέτες που πραγματικά όταν παίζει κάποιος ένα έργο κλασικής μουσικής δεν γίνεται να μην το ακούσεις.Δηλαδή,όταν πας σε μια συναυλία κλασικής μουσικής θα δεις ότι όλοι ακούν με προσοχή και ευλάβεια αυτό που δημιουργεί εκείνη τη στιγμή ο καλλιτέχνης,οπότε θεωρώ ότι η κλασική μουσική μπορεί να προσφέρει πολύ δυνατές συγκινήσεις στον κάθε ακροατή.

Πόσο χρονών είσαι;

Είμαι 23.

Πού μεγάλωσες;

Στα Χανιά,εδώ τελείωσα το σχολείο.Στα 19 μου πήρα το δίπλωμα πιάνου και μετά έφυγα για Γερμανία.

Θεωρείς ότι είναι πιο εύκολο για ένα παιδί το οποίο ζει στην πόλη να αποκτήσει ερεθίσματα να ασχοληθεί ή να ακούσει κλασική μουσική από ότι ένα παιδί το οποίο ζει στην επαρχία;

Σίγουρα στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι πιο εύκολη η πρόσβαση σε συναυλίες και σε διάφορα δρώμενα και φεστιβάλ,για τον απλούστατο λόγο ότι η κλασική μουσική είναι η μουσική της Δύσης. Στην Ελλάδα ας πούμε,δεν έχουμε τόσο στην κουλτούρα μας αυτό το είδος και για αυτό είναι πιο εύκολο για ένα παιδί που ζει στην Αθήνα να έχει πρόσβαση σε κάτι τέτοιο, χωρίς να σημαίνει όμως ότι δεν γίνεται να ασχοληθεί με αυτό το είδος ένα παιδί που ζει στην επαρχία. Εγώ π.χ. μεγάλωσα εδώ,στα Χανιά. Το αγαπούσα πάρα πολύ,το ήθελα πολύ,με συγκίνησε από την πρώτη στιγμή και το έκανα.

Έχεις αισθανθεί ποτέ πίεση σε πρόβες, που σε έκαναν να πεις ότι δεν μπορείς να το συνεχίσεις άλλο;

Ναι καθημερινά και αυτό είναι το θέμα στην κλασική μουσική: Θέλει πολλή δουλειά και αφοσίωση.Όλα είναι στο πρόγραμμα,αλλά εάν έμπαινα στην διαδικασία να πω ότι τα παρατάω,τότε πολύ απλά δεν θα το αγαπούσα αρκετά.

Πώς πήγαν οι πρόσφατες συναυλίες σου σε Χανιά και Αθήνα;

Μια χαρά,είμαι πολύ ικανοποιημένη.

Ποια πρότυπα μουσικών είχες;

Μεγάλη λατρεία με την Martha Argerich,μου άρεσε σαν φιγούρα,το παίξιμο της φυσικά. Είναι μια γυναίκα με τεράστιο ταμπεραμέντο, τεράστιο ταλέντο και θα ήθελα πάρα πολύ κάποια στιγμή να τη γνωρίσω από κοντά. Πρότυπο μου ήταν φυσικά και οι δάσκαλοί μου,της μουσικής.

Τι μουσική ακούς;

Ακούω από όλα τα είδη μουσικής,εκτός από σκυλάδικα.

Που ζεις στη Γερμανία και πώς είναι η ζωή εκεί;

Ζω στο Αννόβερο. Έχω μια καθημερινότητα που πάντα ήθελα να έχω,δηλαδή να πηγαίνω στη σχολή μου,να μελετάω, να πηγαίνω σε συναυλίες.

Τι είναι το ωδείο εδώ για εσένα;

Έκανα μαθήματα εδώ,εδώ πήρα το δίπλωμα πιάνου,στην ουσία εδώ έχω περάσει πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μου, οπότε είναι ένα δεύτερο σπίτι μου.

Έχεις δώσει συναυλίες μόνο στην Ελλάδα;

Όχι, έχω δώσει επίσης στη Γερμανία και στην Αυστρία.

Είδα δεν έχεις ανεβάσει κάτι στο Youtube ακόμα. Πότε σκοπεύεις να ανεβάσεις;

Σύντομα θα ανεβάσω κάτι. Σιγά-σιγά θα γίνει και αυτό.



Ακολούθησε τo blog μας:
Facebook: @Δημοσιογραφική αναταραχή
Instagram: @dimosiografiki_anataraxi



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Κρίση πανικού! Το καλύτερο δώρο που έχω λάβει στη ζωή μου!»

Γράφει η Ελβίνα Μποτονάκη, συγγραφέας και σκηνοθέτρια Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν έρχεσαι αντιμέτωπος πρώτη φορά με μια κρίση πανικού είναι:<< Πεθαίνω, σβήνω, χάνομαι! >>, << Αυτό ήταν, ήρθε το τέλος μου! >>, << Έχετε γεια βρυσούλες, λόγγοι, βουνά, ραχούλες! >>. Τελικά όμως κάπως επιβίωσες! Γιατί στην πραγματικότητα η κρίση πανικού δεν ήρθε για να σε σκοτώσει.Τουναντίον. Ήρθε για να σε σώσει!  Υπήρχαν πάντα αυτές οι φορές. Οι φορές που προσωπικά ονόμαζα ''ορισμένες φορές'' ή ''μερικές φορές''. '' Ορισμένες φορές'' λοιπόν, ενώ όλα έδειχναν στη ζωή μου να έχουν πάρει το δρόμο τους και να έχω αυτά που φαινομενικά επιθυμούσα, ξυπνούσα ένα πρωί και χωρίς προφανή λόγο...δεν ήμουν καλά! Δεν είχα όρεξη να βγω. Αργότερα δεν είχα όρεξη να φάω! Έπειτα δεν είχα όρεξη να δουλέψω! Ακατάσχετες, θλιβερές και απογοητευτικές σκέψεις καταλάμβαναν το νου μου, από τις οποίες δεν μπορούσα να βγάλ...

Ελβίνα Μποτονάκη: «Για μένα το θέατρο είναι ζωή, είναι μαγεία»

Γνωρίστε την Ελβίνα Μποτονάκη, μια γυναίκα που αγωνίζεται, ελπίζει, ονειρεύεται. Ηθοποιός, δασκάλα θεατρικής αγωγής σε παιδιά,σκηνοθέτης και συγγραφέας θεάτρου. Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη σε παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης,όπως «Τερέζα Ρακέν» του Emil Zola, «Δέρμα στις φλόγες» του Guillem Clua,αλλά και σε άλλες. Έχει πάρει μέρος στη θεατρική παράσταση «Το Μπαμ»του Νικόλα Ανδρουλάκη. Το 2015 αποφασίζει να ιδρύσει τη θεατρική ομάδα Vagabond, να γράψει και να σκηνοθετήσει τη θεατρική παράσταση «Βασιλικώ Καρπώ» και το 2016 να γράψει και να σκηνοθετήσει το νικητήριο θεατρικό έργο σε διαγωνισμό πρωτότυπου θεατρικού έργου «SocialLies2078» στην Αθήνα. Και φυσικά,μας μίλησε για την πρώτη ταινία μικρού μήκους που έγραψε και σκηνοθέτησε τον Αύγουστο του 2016,την «Έρφοι», η οποία προκρίθηκε στο 40ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ ταινιών Δράμας. Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης Φωτογραφίες: Εύα Κρίκη Μπορείς να σκηνοθετήσεις,μπορείς να γράψεις,μπορείς να παίξεις,μπορείς να διδάξεις.Τ...

Συνέντευξη με την κτηνίατρο Αλίκη Χατζηδάκη

Ποια είναι τα οφέλη της στείρωσης; Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το καλαζάρ; Η κτηνίατρος Αλίκη Χατζηδάκη απαντάει σε σημαντικά ερωτήματα. Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης Φωτογραφίες: Ιωάννα Καταραχιά   Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την κτηνιατρική; Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή, γιατί δεν είχα πολλή επαφή με τα ζώα όταν ήμουν μικρή. Η κτηνιατρική όμως έχει πολλούς κλάδους, όπως ο τομέας των παραγωγικών ζώων, ο τομέας των ζώων συντροφιάς και τα τρόφιμα. Όταν εγώ το δήλωσα μου άρεσε ο τομέας των τροφίμων, δηλαδή είχα μια γνωστή που ασχολούνταν με το μέλι, με ελέγχους σε σφαγεία, σε εστιατόρια οπότε αυτό το κομμάτι μου άρεσε και το δήλωσα σαν επιλογή. Όταν πέρασα στη Θεσσαλονική, γνώρισα και το κομμάτι των ζώων συντροφιάς και είδα ότι μου άρεσε περισσότερο τελικά.   Σου έχει τύχει κάποιο περιστατικό έκτακτης ανάγκης;  Ναι αρκετές φορές. Δυστυχώς στο Ρέθυμνο δεν υπάρχει 24ωρη κλινική οπότε, βάζω το κινητό τηλέφωνο εάν χρειαστεί κά...