Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πέτρος Μπουσουλόπουλος: «Το Απέραντο Γαλάζιο»


Ο Πέτρος Μπουσουλόπουλος μας μίλησε για το νέο ξεκίνημα του Θεατρικού Εργαστηρίου Αγιούτο στο Ρέθυμνο!
Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης
Φωτογραφίες: Ιωάννα Καταραχιά


Πέτρο, θα θέλαμε να μας πεις για το νέο σου εγχείρημα στο Ρέθυμνο με το «Αγιούτο».

Το ξεκίνησα αρχικά στη Ρόδο τον Δεκέμβριο του 2017. Ήταν ίσως μια ανάγκη να βρω ένα τρόπο να ασχοληθώ με το θέατρο σε έναν τόπο που ήταν μακριά από την Αθήνα και έτσι άρχισα να «ψάχνω» ανθρώπους που είχαν την ίδια αγάπη για το θέατρο έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μαζί πράγματα. Φέτος λοιπόν τον Οκτώβριο είχα και την ιδέα να έρθω στο Ρέθυμνο, είχα και από παλαιότερες επισκέψεις μου εδώ καλές εντυπώσεις και ένιωθα πάντα ότι ήταν ένα αισιόδοξο μέρος.

Μέχρι στιγμής, τι ηλικίες έρχονται κυρίως;

Έχω δει να έρχονται από όλες τις ηλικίες. Από 5 μέχρι και 65. Έρχονται και αρκετοί φοιτητές, κυρίως όταν τους ενδιαφέρει να κάνουν την πρακτική τους εάν ας πούμε σπουδάζουν στο παιδαγωγικό ή από το τμήμα ψυχολογίας κτλ. Μας λένε ότι βοηθάει το θεατρικό παιχνίδι αλλά και το θέατρο γενικότερα.

Πώς σκέφτηκες το όνομα;

Το όνομα προέκυψε από μια ταινία που είχα δει παλιότερα και έβαλα να ξαναδώ (το κάνω τώρα τελευταία με τις παλιές ταινίες) το Απέραντο Γαλάζιο. Σε κάποια σκηνή έχοντας ως φόντο το Αιγαίο, προβάλει ξαφνικά ένα παιδί από τα βράχια τρέχοντας και φωνάζει «Αγιούτο! Αγιούτο!».



Ασχολείσαι επαγγελματικά τώρα και με κάτι άλλο πέρα από αυτό;

Συνεργάζομαι με κάποιους φίλους μουσικούς, γενικότερα ασχολούμαι χρόνια και με τη μουσική.

Όταν ένα νέο παιδί έρχεται και σου λέει ότι θέλει να γίνει ηθοποιός, αλλά σου λέει ακόμα ότι είναι προβληματισμένος επειδή θέλει να το εξασκήσει σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που υπάρχει οικονομική κρίση, εσύ τι του απαντάς σε αυτό;

Θα του πω, πως οφείλει να κάνει αυτό που λέει η καρδιά του. Δεν υπάρχει τίποτα εύκολο έτσι κι αλλιώς, τους καιρούς που διανύουμε.

Στο μάθημα πώς λειτουργείς;

Ο ρόλος του συντονιστή ή και του επιμελητή θα ταίριαζε καλύτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή σαν πιο ρεαλιστικός τίτλος σε αυτό που κάνω. Ένα θεατρικό εργαστήριο είναι μερικές ώρες την εβδομάδα, τρεις-τέσσερις ώρες την εβδομάδα. Είναι ένας κύκλος μαθημάτων που ξεκινάει ας πούμε με ζέσταμα, με θεατρικό παιχνίδι, με αυτοσχεδιασμό, σιγά-σιγά παίρνουμε κείμενα, διαβάζουμε ρόλους και τελικά στο τέλος ανεβάζουμε κάτι για τους αρχάριους. Για τους δευτεροετείς τώρα στη Ρόδο θα ανεβάσουμε και μια παράσταση τέλη Μαρτίου. Προσπαθώ να θυμηθώ και εγώ πώς ήμουν σαν αρχάριος, έτσι ώστε να δω και τι ανάγκες γενικότερα προκύπτουν.


Στο Ρέθυμνο τώρα με ποια άτομα συνεργάζεσαι όσον αφορά το εργαστήριο;

Στο τμήμα των ενηλίκων μάθημα κάνει η συνάδελφός μου Ελβίνα Μποτονάκη και τα παιδικά τμήματα τα πλαισιώνουν εκπαιδευτικοί θεατρολόγοι. Μια φορά το μήνα για τους ενήλικες μαθητές του εργαστηρίου, πραγματοποιείται και ένα τρίωρο σεμινάριο υποκριτικής με κάποιον ηθοποιό από την Αθήνα.

Ποιοι ηθοποιοί έχουν έρθει μέχρι στιγμής και ποιοι θα έρθουν στη συνέχεια;

Στο Ρέθυμνο ξεκινήσαμε με τον Γιώργο τον Χρανιώτη και στις 25 Φεβρουαρίου θα έρθει ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης. Όπως και σε ένα μήνα από τώρα περιμένουμε και τη σενιαριογράφο Ρένα Ρίγγα για ένα σεμινάριο σεναρίου.

Γενικά ποια μορφή θεάτρου προτιμάς περισσότερο;

Η αλήθεια είναι ότι είμαι φαν της κωμωδίας κυρίως. Για μένα η κωμωδία είναι ένας τρόπος να ξεφεύγεις από τα προβλήματα που μπορεί να έχεις, υπάρχει μια λύτρωση. Το γέλιο είναι η λύτρωση του δράματος.

Θυμάσαι την πρώτη παράσταση που έπαιξες;

Ήταν το 2002 σε ένα μιούζικαλ στο Ωδείο Τέχνης  Γ. Φακανάς. Τότε εγώ ασχολιόμουν κυρίως με τη μουσική και τότε είδα πώς είναι να δουλεύεις σαν ηθοποιός καταλαβαίνοντας κατευθείαν ότι αυτό εμένα με εκφράζει.

Είδες κάποια παράσταση πρόσφατα που θεωρείς ότι αξίζει να δει κάποιος;

Ναι είδα το «Εθνικός Ελληνορώσων» στο Από Μηχανής Θέατρο, την έχει γράψει ένας φίλος, ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος. Φανταστική.


Ακολούθησε το Αγιούτο:                                                 
Facebook: @Θεατρικό Εργαστήρι αγιούτο                  
Instagram: @agiouto__                                     

Ακολούθησε το blog μας:
Facebook: @Δημοσιογραφική αναταραχή
Instagram: @dimosiografiki_anataraxi





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Κρίση πανικού! Το καλύτερο δώρο που έχω λάβει στη ζωή μου!»

Γράφει η Ελβίνα Μποτονάκη, συγγραφέας και σκηνοθέτρια Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν έρχεσαι αντιμέτωπος πρώτη φορά με μια κρίση πανικού είναι:<< Πεθαίνω, σβήνω, χάνομαι! >>, << Αυτό ήταν, ήρθε το τέλος μου! >>, << Έχετε γεια βρυσούλες, λόγγοι, βουνά, ραχούλες! >>. Τελικά όμως κάπως επιβίωσες! Γιατί στην πραγματικότητα η κρίση πανικού δεν ήρθε για να σε σκοτώσει.Τουναντίον. Ήρθε για να σε σώσει!  Υπήρχαν πάντα αυτές οι φορές. Οι φορές που προσωπικά ονόμαζα ''ορισμένες φορές'' ή ''μερικές φορές''. '' Ορισμένες φορές'' λοιπόν, ενώ όλα έδειχναν στη ζωή μου να έχουν πάρει το δρόμο τους και να έχω αυτά που φαινομενικά επιθυμούσα, ξυπνούσα ένα πρωί και χωρίς προφανή λόγο...δεν ήμουν καλά! Δεν είχα όρεξη να βγω. Αργότερα δεν είχα όρεξη να φάω! Έπειτα δεν είχα όρεξη να δουλέψω! Ακατάσχετες, θλιβερές και απογοητευτικές σκέψεις καταλάμβαναν το νου μου, από τις οποίες δεν μπορούσα να βγάλ...

Ελβίνα Μποτονάκη: «Για μένα το θέατρο είναι ζωή, είναι μαγεία»

Γνωρίστε την Ελβίνα Μποτονάκη, μια γυναίκα που αγωνίζεται, ελπίζει, ονειρεύεται. Ηθοποιός, δασκάλα θεατρικής αγωγής σε παιδιά,σκηνοθέτης και συγγραφέας θεάτρου. Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη σε παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης,όπως «Τερέζα Ρακέν» του Emil Zola, «Δέρμα στις φλόγες» του Guillem Clua,αλλά και σε άλλες. Έχει πάρει μέρος στη θεατρική παράσταση «Το Μπαμ»του Νικόλα Ανδρουλάκη. Το 2015 αποφασίζει να ιδρύσει τη θεατρική ομάδα Vagabond, να γράψει και να σκηνοθετήσει τη θεατρική παράσταση «Βασιλικώ Καρπώ» και το 2016 να γράψει και να σκηνοθετήσει το νικητήριο θεατρικό έργο σε διαγωνισμό πρωτότυπου θεατρικού έργου «SocialLies2078» στην Αθήνα. Και φυσικά,μας μίλησε για την πρώτη ταινία μικρού μήκους που έγραψε και σκηνοθέτησε τον Αύγουστο του 2016,την «Έρφοι», η οποία προκρίθηκε στο 40ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ ταινιών Δράμας. Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης Φωτογραφίες: Εύα Κρίκη Μπορείς να σκηνοθετήσεις,μπορείς να γράψεις,μπορείς να παίξεις,μπορείς να διδάξεις.Τ...

Συνέντευξη με την κτηνίατρο Αλίκη Χατζηδάκη

Ποια είναι τα οφέλη της στείρωσης; Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το καλαζάρ; Η κτηνίατρος Αλίκη Χατζηδάκη απαντάει σε σημαντικά ερωτήματα. Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης Φωτογραφίες: Ιωάννα Καταραχιά   Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την κτηνιατρική; Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή, γιατί δεν είχα πολλή επαφή με τα ζώα όταν ήμουν μικρή. Η κτηνιατρική όμως έχει πολλούς κλάδους, όπως ο τομέας των παραγωγικών ζώων, ο τομέας των ζώων συντροφιάς και τα τρόφιμα. Όταν εγώ το δήλωσα μου άρεσε ο τομέας των τροφίμων, δηλαδή είχα μια γνωστή που ασχολούνταν με το μέλι, με ελέγχους σε σφαγεία, σε εστιατόρια οπότε αυτό το κομμάτι μου άρεσε και το δήλωσα σαν επιλογή. Όταν πέρασα στη Θεσσαλονική, γνώρισα και το κομμάτι των ζώων συντροφιάς και είδα ότι μου άρεσε περισσότερο τελικά.   Σου έχει τύχει κάποιο περιστατικό έκτακτης ανάγκης;  Ναι αρκετές φορές. Δυστυχώς στο Ρέθυμνο δεν υπάρχει 24ωρη κλινική οπότε, βάζω το κινητό τηλέφωνο εάν χρειαστεί κά...