Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιάννης Μπαγουράκης: «Όταν ανεβαίνεις πάνω στο ring, να δίνεις την ψυχή σου για εσένα και την ομάδα σου»


Γνωρίστε τον Γιάννη, αθλητή της πολεμικής τέχνης Muay Thai!

Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης

 
  Τι είναι το Muay Thai;

Το Μuay Thai είναι παραδοσιακή πολεμική τέχνη της Ταϊλάνδης, για εμένα είναι και ένα είδος χορού. Είναι η τέχνη των 8 άκρων συνδυάζει χτυπήματα με τους αγκώνες,με τα χέρια, με τα γόνατα,λακτίσματα σε όρθια στάση. Απαιτεί πολλή πειθαρχία,αλληλοσεβασμό και αυτοσεβασμό και όταν ανεβαίνεις πάνω στο ring,να δίνεις την ψυχή σου για εσένα και την ομάδα σου. Φυσικά και για τους θεατές με απόλυτο σεβασμό στον αντίπαλό σου και στο δάσκαλό σου.

Είσαι στη σχολή του Ηλία Λάμπρου, τη White Tiger Muay Thai Camp. Πώς είναι η προπόνηση εκεί;

Όσο καιρό ασχολούμαι με το άθλημα, είμαι στη σχολή White Tiger Muay Thai Camp με τον Δάσκαλο Ηλία Λάμπρου και μπορώ να πω ότι τα παιδιά που γνώρισα εκεί είναι για εμένα κάτι παραπάνω από οικογένεια. Ο Δάσκαλος για εμένα είναι μέντορας, φίλος στα δύσκολα και στα εύκολα κάτι το οποίο ισχύει και για τα παιδιά που είμαστε μαζί φυσικά. Σε αυτό οφείλεται το γεγονός ότι υπάρχει μια αυθεντικότητα στον χαρακτήρα τους, αλλά και στο ότι μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για αυτό που κάνουμε.

Πολλοί άνθρωποι που κάνουν κάποια πολεμική τέχνη, λένε ότι μετά από ένα διάστημα αισθάνονται μια ασφάλεια όταν κυκλοφορούν στο δρόμο. Ποια είναι η γνώμη σου πάνω σε αυτό;

Κοίταξε,ο δρόμος κρύβει πολλές παγίδες. Οι γνώσεις πάνω σε κάποια πολεμική τέχνη σίγουρα σε κάνει να αισθάνεσαι μια εμπιστοσύνη για τον εαυτό σου, αλλά καλό είναι στο δρόμο να έχεις τα μάτια σου δεκατέσσερα και αν μπορείς να αποφύγεις τη σύγκρουση να την αποφύγεις. Εννοείται σε καταστάσεις αυτοάμυνας δεν κάθεσαι, αλλά ο Σουν Τζου είχε πει ότι η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη, και αυτό ισχύει κατά κόρον έξω στο δρόμο.

Πόσο καιρό ασχολείσαι με το Muay Thai;

Ασχολούμαι από τον Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή περίπου 2 χρόνια, αλλά είμαι τόσες ώρες στο camp που αισθάνομαι σαν να είμαι παραπάνω από 2 χρόνια. Σκέψου ότι η προπόνηση είναι 5 φορές την εβδομάδα και αν το πάμε με ώρες, 16-18 ώρες την εβδομάδα. Οπότε τηρουμένων των αναλογιών, για εμένα είναι παραπάνω από 2 χρόνια.

Είχες αγώνες πρόσφατα; 

Από το καλοκαίρι του '17 μέχρι τον Νοέμβριο είχα 2 αγώνες οι οποίοι πήγανε καλά και ευελπιστώ το '18 να είναι η χρονιά μου, για εμένα, για την ομάδα μου και για τον δάσκαλό μου.

Έχεις κάνει και άλλα αθλήματα στο παρελθόν;

Έχει πλάκα αυτή η ιστορία, γιατί όταν ήμουν 6 χρονών ήμουν ένα παιδάκι με απέχθεια προς τον αθλητισμό,μέχρι που η μητέρα μου με πήγε να δοκιμάσω κολύμβηση. Δοκίμασα για μια εβδομάδα και αυτό ήταν,τα επόμενα 7 χρόνια ασχολούμουν με τη κολύμβηση. Μετά από 7 χρόνια όμως πήγα σε ένα άλλο κολυμβητήριο,στο οποίο δεν μου άρεσε η ομάδα και αποφάσισα να ξεκινήσω στίβο. Ο στίβος μου σημάδεψε τη ζωή πραγματικά με τον καλύτερο τρόπο. Πήρα αρχές και αξίες,από τον προπονητή μου και την ομάδα μου,τις οποίες θα τις κρατάω για πάντα. Έκανα και εκεί 7 χρόνια αγωνιστικά φουλ, με πανελλήνια πρωταθλήματα,με παγκρήτια,σχολικά και το σταμάτησα όπως και οι περισσότεροι δευτέρα-τρίτη λυκείου λόγω πανελληνίων. Και για να σου πω την αλήθεια, εάν δεν ήταν οι πανελλήνιες στη μέση, κατά πάσα πιθανότητα θα είχα συνεχίσει το στίβο.

Στην Αθήνα,σπουδάζεις κάτι;

Σπουδάζω στο Πάντειο,στο τμήμα Διεθνών,Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών.Είμαι στο 5ο έτος και μου έχουν μείνει κάποια τελευταία μαθήματα για πτυχίο.Θέλω να κυνηγήσω και κάτι καλό στο κομμάτι των σπουδών.

Για πολλούς αθλητές το άθλημα που κάνουν είναι μια διέξοδο για κάποιες καταστάσεις που περνάνε.Για εσένα ο αθλητισμός είναι ένας τρόπος να ξεσπάς;

Φυσικά, γενικότερα όσα χρόνια είμαι αθλητής είναι για μένα μια ψυχοθεραπεία, ένα αγχολυτικό. Έχω πάρει πράγματα τα οποία με συντροφεύουν σε διάφορους τομείς στη ζωή μου,από τις κοινωνικές σχέσεις μου,από τις ερωτικές μέχρι και τις σχέσεις με τους γονείς. Συνεπώς ο αθλητισμός μόνο μπορεί να σου δώσει και σίγουρα εάν πέσεις σε καλά χέρια θα πάρεις πολλή αγάπη και σίγουρα θα ανταμειφθείς, αρκεί να θέλεις και εσύ να τα δεχτείς.

Κάποιοι αθλητές που θαυμάζεις γύρω από το Muay Thai;

Είναι αρκετοί αυτοί που θαυμάζω,ένας από αυτούς είναι ο Rammon Dekkers, ο οποίος δεν ζει βέβαια πλέον αλλά είναι θρύλος. Αλλά, για να σου πω την αλήθεια, προτιμώ να  πω ότι θαυμάζω συναθλητές μου που είτε είναι μικρότεροι από εμένα είτε είναι στην ηλικία μου και αυτό διότι βλέπω το μεράκι και την αγάπη που βάζουν σε αυτό, που δεν μπορείς να μην το θαυμάσεις.

Ακολούθησε τo blog μας:
Facebook: @Δημοσιογραφική αναταραχή
Instagram: @dimosiografiki_anataraxi

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Κρίση πανικού! Το καλύτερο δώρο που έχω λάβει στη ζωή μου!»

Γράφει η Ελβίνα Μποτονάκη, συγγραφέας και σκηνοθέτρια Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν έρχεσαι αντιμέτωπος πρώτη φορά με μια κρίση πανικού είναι:<< Πεθαίνω, σβήνω, χάνομαι! >>, << Αυτό ήταν, ήρθε το τέλος μου! >>, << Έχετε γεια βρυσούλες, λόγγοι, βουνά, ραχούλες! >>. Τελικά όμως κάπως επιβίωσες! Γιατί στην πραγματικότητα η κρίση πανικού δεν ήρθε για να σε σκοτώσει.Τουναντίον. Ήρθε για να σε σώσει!  Υπήρχαν πάντα αυτές οι φορές. Οι φορές που προσωπικά ονόμαζα ''ορισμένες φορές'' ή ''μερικές φορές''. '' Ορισμένες φορές'' λοιπόν, ενώ όλα έδειχναν στη ζωή μου να έχουν πάρει το δρόμο τους και να έχω αυτά που φαινομενικά επιθυμούσα, ξυπνούσα ένα πρωί και χωρίς προφανή λόγο...δεν ήμουν καλά! Δεν είχα όρεξη να βγω. Αργότερα δεν είχα όρεξη να φάω! Έπειτα δεν είχα όρεξη να δουλέψω! Ακατάσχετες, θλιβερές και απογοητευτικές σκέψεις καταλάμβαναν το νου μου, από τις οποίες δεν μπορούσα να βγάλ...

Ελβίνα Μποτονάκη: «Για μένα το θέατρο είναι ζωή, είναι μαγεία»

Γνωρίστε την Ελβίνα Μποτονάκη, μια γυναίκα που αγωνίζεται, ελπίζει, ονειρεύεται. Ηθοποιός, δασκάλα θεατρικής αγωγής σε παιδιά,σκηνοθέτης και συγγραφέας θεάτρου. Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη σε παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης,όπως «Τερέζα Ρακέν» του Emil Zola, «Δέρμα στις φλόγες» του Guillem Clua,αλλά και σε άλλες. Έχει πάρει μέρος στη θεατρική παράσταση «Το Μπαμ»του Νικόλα Ανδρουλάκη. Το 2015 αποφασίζει να ιδρύσει τη θεατρική ομάδα Vagabond, να γράψει και να σκηνοθετήσει τη θεατρική παράσταση «Βασιλικώ Καρπώ» και το 2016 να γράψει και να σκηνοθετήσει το νικητήριο θεατρικό έργο σε διαγωνισμό πρωτότυπου θεατρικού έργου «SocialLies2078» στην Αθήνα. Και φυσικά,μας μίλησε για την πρώτη ταινία μικρού μήκους που έγραψε και σκηνοθέτησε τον Αύγουστο του 2016,την «Έρφοι», η οποία προκρίθηκε στο 40ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ ταινιών Δράμας. Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης Φωτογραφίες: Εύα Κρίκη Μπορείς να σκηνοθετήσεις,μπορείς να γράψεις,μπορείς να παίξεις,μπορείς να διδάξεις.Τ...