Η Δημοσιογραφική αναταραχή βρέθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης μαζί με το πολυαγαπημένο συγκρότημα «Social Waste». Μαζί μας ήταν ο Λεωνίδας και ο Γιάννης. Η υπόλοιπη παρέα δυστυχώς δεν μπόρεσε να παρευρεθεί,αλλά και οι δύο εκπροσώπησαν επάξια το συγκρότημα.
Συζητήσαμε για διάφορα θέματα όπως τα πολιτικά δρώμενα,το Hip-Hop και άλλα πολλά.
Συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης
Φωτογραφίες: Μάνος Κουτσίδης
Αυτό που κάνετε στην Hip-Hop είναι κάτι ιδιαίτερο. Μιλάτε για θέματα κοινωνικά,πολιτικά και βάζετε μέσα στην μουσική όργανα. Θεωρώ, ότι σε αυτή την χώρα όταν βγαίνει κάτι διαφορετικό μερικοί ψάχνουν κάτι για να κατακρίνουν. Το έχετε αισθανθεί εσείς αυτό;
Γιάννης: Όποιος παίρνει θέση για εμένα και αξίζει αυτό που κάνει,σίγουρα θα αντιμετωπίσει κριτική και καλή και κακή. Δηλαδή όταν ενοχλείς,σίγουρα κάποιος θα σου πει «καλά το κάνεις» και κάποιος θα σου πει «κακά το κάνεις». Αν δεν συμβεί αυτό,μάλλον δεν ενοχλείς.Κριτική κάνουμε εξάλλου και εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας, μεταξύ μας. Ο Λεωνίδας σε εμένα,εγώ στον Λεωνίδα κτλ. Καθετί που ταράζει τα νερά, κάνει κύματα. Αυτό θέλουμε και εμείς.
Λεωνίδας: Κριτική έχουμε δεχτεί από πολλές πλευρές. Από το Hip-Hop για παράδειγμα μας λένε ότι δεν κάνουμε Hip-Hop,το οποίο δεν έχει βάση. Από την πολιτική διάσταση του θέματος, αντιμετωπίζουμε πολιτικές διαφωνίες. Για παράδειγμα,εάν κάποιος ανήκει στον χώρο του Κ.Κ.Ε. μάλλον δεν θα ακούει Social Waste και θα κριτικάρει για το τραγούδι ''Του Άρη'' και τώρα τελευταία άκουσα ότι κριτική γίνεται και για το τραγούδι ''Του Χρόνη'',κάτι το οποίο δεν το καταλαβαίνω γιατί δεν αναφέρεται στο τραγούδι το Κ.Κ.Ε.
Από την άλλη πλευρά,δεχόμαστε επίσης κριτική π.χ. από τους Συριζαίους γιατί τους ''κράζουμε'' στα ίσα. Αλλά και τώρα τελευταία,κριτική δεχόμαστε και από τον αναρχικό χώρο επειδή ένα τραγούδι λέει: «Η Δεξιά με μισεί, με την Αριστερά τα έχω καλά»,η οποία είναι λάθος καθώς στην συνέχεια το τραγούδι λέει: «Μα,τα όνειρά μου πάνε πιο πέρα από την εξουσία και είναι πολλά».
Δεν πειράζει όμως,εμείς θα κάνουμε τα δικά μας και η κριτική καλοδεχούμενη.
Όπως είπαμε και προηγουμένως, «πιάνετε» κοινωνικά θέματα,πολιτικά θέματα...Πότε αρχίσατε να ευαισθητοποιήστε σαν άτομα;

Λεωνίδας: Δεν είμαστε μόνο εμείς,εμείς είμαστε μέρος μια γενιάς. Αυτή η γενιά έχει περάσει από μαθητικές κινητοποιήσεις, αντιπολεμικές διαδηλώσεις, αντιπαγκοσμιοποίηση, κίνημα των πλατειών, μνημόνια. Μέρος αυτής της γενιάς είμαστε και εμείς.
Τι σκέφτεστε για όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο γενικότερα;
Γιάννης: Θεωρώ ότι φαινόταν που οδηγούνταν όλες αυτές οι πολιτικές. Τώρα, εάν θα το αφήσουν να επεκταθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα ή θα το «απορροφήσουν» έτσι ώστε να μην γίνει μεγαλύτερο ''μπαμ'', αυτό δεν έχει φανεί ακόμα. Θεωρώ ότι σιγά-σιγά θα το αποφασίσουν και αυτό. Δηλαδή,τι θα γίνει με την Συρία,τι θα γίνει με τον ISIS, τι θα γίνει με την Αμερική που βγήκε τώρα ο Τραμπ. Συμβαίνουν μεγάλα γεγονότα και μαζεμένα χρονικά.

Με τη μουσική, τι ονειρεύεστε να πετύχετε; Τι σκέφτεστε για το μέλλον;
Γιάννης: Τώρα ετοιμάζουμε καινούργιο δίσκο. Δουλεύουμε τον ''Hip-Hop της Μεσογείου'' με τα Αντίποινα. Για παρακάτω βλέπουμε,δεν ξέρουμε για παράδειγμα πως θα είμαστε σε 5 χρόνια και ούτε μας απασχολεί,προς το παρόν. Μας απασχολεί τώρα να βγει τον Μάρτιο ο καινούργιος δίσκος. Έχει συμμετοχές μέσα,έχει πολλά όργανα. Ουσιαστικά, βήμα-βήμα αυτό που είχαμε στο μυαλό μας για την μουσική το πραγματοποιούμε,ίσως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα αλλά είναι εκεί που το θέλουμε. Δηλαδή προσπαθούμε να βάλουμε τα όργανά μας,λέμε αυτά που θέλουμε να πούμε. Έγιναν συνεργασίες με ανθρώπους που δεν περιμέναμε,με άλλους που δεν σκεφτόμασταν αλλά έχουμε κοινά ενδιαφέροντα και βιώματα. Ό,τι κάνουμε τώρα και βλέπουμε.

κόσμο. Είτε μέσω των συναυλιών είτε μέσα από τα τραγούδια μας. Κοιτάμε να συντηρούμε αυτό που λέγεται «Social Waste» και σίγουρα για να βγει ένας δίσκος χρειάζονται κάποια χρήματα, πρέπει να πληρωθούν κάποιοι άνθρωποι, χρήματα για τα στούντιο επίσης. Οπότε με μπλουζάκια,συναυλίες προσπαθούμε να δούμε τι μπορούμε να μαζέψουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίζουμε. Δεν γίνεται να βάζεις συνέχεια από την τσέπη σου.
Λεωνίδας: Δεν έχουμε κάποιο μεγαλεπήβολο σχέδιο για το μέλλον. Θέλουμε να εκφράζουμε,να εκφραζόμαστε ίσως,βλέπουμε ότι υπάρχει και ανταπόκριση αλλά δεν έχουμε κάποιο μεγάλο σχέδιο για αργότερα. Στις 31 Μαρτίου στο ''Passport'' θα κάνουμε και την παρουσίαση του δίσκου.
Όταν ήσασταν πιο μικροί, τι ακούγατε;
Γιάννης: Η ηλικία που ξεκινήσαμε και ο λόγος που ασχοληθήκαμε με το Hip-Hop, ήταν το γεγονός ότι ακούγαμε Hip-Hop. Από την ηλικία των 16-25 ήμασταν Hip-Hop. Ήμασταν Active Member και όχι μόνο. Τώρα είναι το θέμα τι να ακούμε.

Πώς πήγε για το συγκρότημα το 2016;

Λεωνίδας: Εμείς έχουμε κάτι ιδιαίτερο: Δεν είμαστε σε επαγγελματικά

Λεωνίδας: Επίσης, στις περισσότερες συναυλίες πηγαίνουμε αφιλοκερδώς. Δηλαδή πηγαίνουμε για πολιτικό σκοπό,για κοινωνικό σκοπό. Από άλλες μπορεί και να πληρωνόμαστε,δείχνουμε όμως αυτή την αλληλεγγύη και το κίνημα μας την επιστρέφει.
Τι γνώμη έχετε για το Youtube; Το γεγονός ότι ο κόσμος έχει την μουσική πλέον στο mp3 και όχι σε cd στο σπίτι του,εσείς πως το βλέπετε;
Γιάννης: Αυτό είναι μεγάλη κουβέντα. Προσωπικά το ίντερνετ γενικότερα δεν το θεωρώ κάτι καλό,διότι θεωρώ ότι κάπου θα εγκλωβιστούμε.Αλλά έτσι όπως ζούμε είναι κάτι που βοηθάει στην επικοινωνία,ούτως ή άλλως οι δισκογραφικές εταιρίες έχουν «πεθάνει». Εμείς,εάν βγάλαμε κάποιο δίσκο επίσημα τυπωμένο το κάναμε για τους μερακλήδες που θέλουν να έχουν κάτι χειροπιαστό στη βιβλιοθήκη τους και για όσους ήθελαν να βοηθήσουν οικονομικά αν και δεν είναι τρομερή οικονομική βοήθεια ένα cd,διότι είναι φθηνό. Δεν έχει κέρδος για να πεις ότι βοηθάει το συγκρότημα.

Λεωνίδας: Εμένα δεν με ενοχλεί το Youtube. Αυτό που όντως υπάρχει τώρα, και ίσως είναι καλό,είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός. Δηλαδή πλέον δεν υπάρχουν 5 εταιρείες που θα βγάλουν 3 δίσκους τον χρόνο και αυτό είναι. Τώρα θα βγουν 30 δίσκοι τον χρόνο και για τον κόσμο είναι μεγαλύτερη η επιλογή και για εμάς μεγαλύτερος ο συναγωνισμός. Άρα εκεί επικρατεί αυτός που είναι πραγματικά καλός και άμα είναι χάλια δεν τον ακούνε. Βασικά μπορεί και να τον ακούνε, π.χ. ο Υποχθόνιος.
Ποιες ηλικίες σας ακούνε κυρίως;

Ακολούθησε τo blog μας:
Facebook: @Δημοσιογραφική αναταραχή
Instagram: @dimosiografiki_anataraxi
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου